Laga mat utan el
Med campingkök, grill, bränsle och tändstickor hemma klarar du enklare matlagning om det blir strömavbrott.
Om strömmen försvinner har du varken fungerande kyl eller frys. Spisen och ugnen fungerar inte och snart är vattnet slut i kranen. Då gäller det att tänka lättlagat och kort tillagningstid samt hur mycket vatten som krävs för att laga maten. Krossade tomater och ätfärdiga soppor är smart krismat. Du kan till exempel koka snabbpasta i dem istället för att använda vatten. Även gryner som couscous har kort tillagningstid.
Konserver går att äta rumsvarma men glöm inte att ha en konservöppnare hemma. Du kan även behöva ett lager engångstallrikar och engångsbestick.
Bra saker att tänka på:
- Undvik att öppna frysen.
- Använd maten i kylskåpet först.
- Kylvaror kan förvaras utomhus under den kalla årstiden men skydda dem väl från fåglar och andra djur.
- Kylskåpskalla frysvaror kan du fortfarande äta.
Förvara maten rätt
Torrvaror och helkonserver kan förvaras i rumstemperatur under lång tid. Små förpackningar är bra eftersom maten inte håller så länge när förpackningen öppnats. Frukt, rotfrukter, grönsaker och ägg kan förvaras i rumstemperatur, men de håller längre vid kylskåpsförvaring.
Källa: Livsmedelsverket
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 23 september 2022
- Sidan publicerad av:
- Camilla Röjerås