Gifta sig och partnerskap

Funderar du och din partner på att gifta er borgerligt? Här hittar ni information om vilka regler som gäller och hur ni går tillväga.

Vigselringar ligger tillsammans i närbild

Borgerlig vigsel är ett alternativ till kyrkbröllop. Vigseln är rättsligt bindande, men utan religiösa inslag. Det är en utsedd vigselförättare som utför vigseln och den tar oftast runt fem minuter.

Efter vigseln får du och din partner ett vigselbevis. Vigselförrättaren meddelar Skatteverket, som ansvarar för att vigseln blir folkbokförd.

Anmäl vigsel via vår e-tjänst

Du anmäler din vigsel i vår e-tjänst. I e-tjänsten kan du lämna in blanketter från Skatteverket om bland annat hindersprövning. Du önskar dag och plats för vigseln och ger andra uppgifter till oss som har med din kommande vigsel att göra.

Anmälan om borgerlig vigsel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det första ni ska göra om ni vill gifta er borgerligt är att kontakta en vigselförrättare. När ni hittat en vigselförrättare bestämmer ni tillsammans en tid och plats för vigselakten och framför era eventuella önskemål. Det är gratis att gifta sig borgerligt, men om vigselförrättaren måste resa kan ni få betala resekostnaden.

Vigselförättare i Heby kommun

Vid en borgerlig vigsel ska två vittnen närvara. Det kan vara vem som helst som är myndig. Under kontorstid kan två kommunala tjänstepersoner fungera som vittnen om ni vill det.

Det är ni som ska gifta er som ansvarar för att vittnena finns på plats. Vittnenas namn och adress ska sedan skickas in till Skatteverket efter vigseln.

Det är upp till er som ska gifta er att bestämma var vigselceremonin ska äga rum.

Ni kan till exempel ha vigseln hemma, på stranden, i skogen eller i en lokal.

För att få gifta er borgerligt måste du och din partner fylla i blanketter som ni hittar på Skatteverkets webbplats.

Den ena är en blankett för hindersprövning, vilket innebär att skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder för att ni gifter er. Den andra blanketten är en anmälan om efternamn.

När hindersprövningen är klar får du och din partner två intyg från Skatteverket: ett för hindersprövning och ett för vigseln.

Intygen ska ni lämna till oss på kommunen senast tre vardagar innan vigseln, liksom namn och adress på era två vittnen.

Ni anmäler er vigsel via vår e-tjänst. I e-tjänsten skickar ni in era intyg och lämnar andra uppgifter som har med er kommande vigsel att göra.

Till e-tjänst - Anmälan av borgerlig vigsel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 mars 2024
Sidan publicerad av:
Charlotta Nord