Livsmedel och hälsoskydd

Vad vi äter och vilka ämnen vi släpper ut i naturen påverkar vår hälsa på olika sätt. Därför är det viktigt att tänka på hur vi till exempel hanterar kemikalier.

Person tvättar bilen med skummande svamp och rosa plasthandske

Har du eller har du haft diarré eller kräkningar? Misstänker du att det beror på något som du ätit? Bor du i Heby eller Sala kommun eller har varit på besök här?

Kontakta då miljöenheten Sala-Heby. Tänk på att en snabb anmälan kan förhindra att andra blir sjuka. Du har möjlighet att vara anonym vid din anmälan.

Till anmälan om matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är viktigt för miljön och vår hälsa att du tvättar din bil på en bilvårdsanläggning. På bilvårdsanläggningar ställs höga krav på rening av tvättvattnet.

Tvättvatten från biltvätt innehåller ämnen som är skadliga för miljön. Om du tvättar din bil inom ett bostadsområde rinner det förorenade tvättvattnet via dagvattenbrunnen direkt ut till närmsta vattendrag eller avloppsreningsverk. Då följer föroreningarna med genom verket och hamnar i våra vattendrag.

De kemikalier vi använder i våra hem står för en stor del av de miljöskadliga utsläppen. Du behöver förvara och hantera nödvändiga kemikalier på ett säkert sätt i bostaden.

Det är bra att vara medveten om farliga kemikalier och välja bra produkter med så låg hälso- och klimatpåverkan som möjligt. Det går också att rensa hemmet på många skadliga kemikalier.

Här hittar du mer information om plast och dess påverkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok kan du minska utsläppen med upp till 50 procent och bidra till att luften blir bättre där du bor.

Att tänka på

  • Elda bara ved. Sopor såsom plast och impregnerat virke släpper ut giftiga ämnen.
  • Elda med lagom torr ved.
  • Använd braständare, fint huggen ved, briketter, block eller annat som finns att köpa att tända din eld med. Undvik tidningspapper och använd inte tändvätska.

Till Naturvårdsverkets sida om att elda med ved Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om livsmedel och hälsoskydd hittar du på Sala kommuns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 september 2023
Sidan publicerad av:
Charlotta Nord