Djur och husdjur

Är du i färd med att skaffa djur? På den här sidan hittar du bland annat information om när du behöver tillstånd och vad du kan tänka på som kattägare.

Ko på äng en sommardag

Vi har en gemensam miljöenhet ihop med Sala kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det är via Sala kommun som du hittar detaljerad information om vad som gäller kring djur och husdjur.

Här har vi samlat en del av all information.

Länsstyrelsen ansvarar för djurskydd

Länsstyrelsen ansvarar för djurskyddskontroller på regional och lokal nivå. Misstänker du att djur vansköts eller far illa ska du kontakta Länsstyrelsen. Du kan göra en anonym anmälan om du vill. Är situationen akut och det inte går att nå Länsstyrelsen ska du kontakta polisen.

Anmäl bristande djurhållning - Länsstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du vill skaffa djur som inte är sällskapsdjur, det vill säga djur som används av andra skäl än bara för nöjes skull, så måste du i de flesta fall ansöka om tillstånd. Om du är osäker på vad som gäller för det djur som du planerar att skaffa, kontakta bygg- och miljöenheten.

Du behöver ha tillstånd inom detaljplanebestämt område för att ha:

  • nötkreatur, häst, get, får eller svin
  • pälsdjur eller fjäderfä (som inte är sällskapsdjur)
  • orm

Tillstånd för att ha orm

Vill du ha orm inom detaljplanebestämt område måste du ansöka om tillstånd. Kravet på tillstånd finns för att förebygga olycksfall men även för att lindra den oro för ormar som kan finnas hos människor.

Sök tillstånd för att ha djur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Känner du dig störd av en grannes husdjur är det bra om du i första hand kontaktar djurets ägare. Bor du i hyresrätt kan du kontakta din hyresvärd om du inte får gehör hos ägaren.

Du kan också höra av dig till bygg- och miljöenheten om du upplever att du blir störd av någon annans djur, vilda djur och har frågor om vad som gäller.

Ditt ansvar som kattägare

Som kattägare har du ett stort ansvar. Visa respekt för dina grannar och för en dialog för att undvika osämja. Det kanske går att kompromissa i vissa frågor?

Saker som du kan tänka på som kattägare:

  • Kastrera din katt. Då håller den sig hemma mer och slutar markera revir. Vi får dessutom färre oönskade som riskerar att få ett hårt liv.
  • Ha en eller ett fåtal katter.
  • Märk katten med halsband som har kontaktuppgifter. Du kan också ge den ett identifieringsnummer hos veterinär.
  • Ställ en låda utomhus också om din katt är van att gå på låda inomhus.

Läs mer om ditt ansvar som ägare av katt eller hund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du behöver hjälp med att ta hand om ett skadat vilt eller vilt som är till besvär i tätbebyggt område kan du kontakta följande personer som har tillstånd att avlossa skott i tätbebyggda områden:

Norra kommundelen

Leif Lennartsson, telefonnummer 070-326 11 59

Södra kommundelen

Tomas Hamrin, telefonnummer 070-5751639

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 maj 2024
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin