Föreningsliv

Vi har ett rikt och livligt föreningsliv i Heby kommun. Här finns över två hundra föreningar som engagerar människor i alla åldrar och samhällsskikt.

Kvinna cyklar mountainbike i skogen

Foto: Conny Sjöström

Idrotts-, intresse-, och kulturföreningar som har medlemmar i Heby kommun kan ansöka om stöd till sin verksamhet. För att få stöd behöver ni bland annat arbeta på ett sätt där ni värnar demokrati, delaktighet och gott samarbete.

Det är er ansvariga företrädare som ska göra ansökan. Ni gör ansökan senast 1 oktober året före bidragsåret.

Det finns olika regler för olika lotterier. En del lotterier kräver tillstånd, medan andra bara kräver registrering. Ibland behöver ni varken registrera eller söka tillstånd. Det som gäller för alla lotterier är dock att ni behöver behörighet. Här kan ni läsa om vad som gäller.

Behörighet att sälja lotter

Det krävs behörighet för att få ordna ett lotteri. Er förening har automatiskt behörighet om den är ideell och har varit verksam i minst två år.

När krävs tillstånd och när krävs registrering?

Generellt gäller att ni behöver registrera ert lotteri om ni ordnar ett eller flera lotterier över en treårsperiod där insatsen är högst 20 prisbasbelopp, det vill säga 800 000.

Generellt gäller att ni behöver tillstånd om ni ska ordna ett stort lotteri där insatsen är högre än 20 prisbasbelopp. Ni behöver också söka tillstånd om ni ska ta hjälp av ett serviceföretag som ska sälja lotterna från en fast plats.

Mindre lotterier vid aktiviteter eller sammankomster

Ni behöver varken registrera eller ansöka om tillstånd när ni vill ordna mindre lotterier vid aktiviteter som ni ordnar eller är med i. Kom ihåg att ni bara får sälja lotterna på den plats som ni ordnar eller deltar i aktiviteten.

Ansökan för lotterier Pdf, 160.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Kort om att starta en förening

Ni behöver

  • vara minst tre personer som vill ha en verksamhet tillsammans.
  • ha en styrelse, skrivna stadgar och ett namn.
  • registrera er förening hos Skatteverket och få ett organisationsnummer om ni till exempel vill kunna söka föreningsstöd.

Ni måste inte registrera er förening

Ni måste inte registrera er förening hos Skatteverket. Det behöver ni bara göra om ni till exempel ska öppna ett bankkonto, hyra lokal, ansöka om stöd eller göra uppdrag åt företag eller kommuner. 

Ni hittar bra information och checklistor på Skatteverkets webbplats. Här hittar ni också blanketter för att registrera er förening.

Till Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 april 2022
Sidan publicerad av:
Charlotta Nord