Föreningsliv

Vi har ett rikt och livligt föreningsliv i Heby kommun. Här finns över två hundra föreningar som engagerar människor i alla åldrar och samhällsskikt.

Kvinna cyklar mountainbike i skogen

Foto: Conny Sjöström

Idrotts-, intresse-, och kulturföreningar som har medlemmar i Heby kommun kan ansöka om stöd till sin verksamhet. För att få stöd behöver ni bland annat arbeta på ett sätt där ni värnar demokrati, delaktighet och gott samarbete.

Det är er ansvariga företrädare som ska göra ansökan. Ni gör ansökan senast 1 oktober året före bidragsåret.

Ansök om föreningsstöd i R-bok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kort om att starta en förening

Ni behöver

  • vara minst tre personer som vill ha en verksamhet tillsammans.
  • ha en styrelse, skrivna stadgar och ett namn.
  • registrera er förening hos Skatteverket och få ett organisationsnummer om ni till exempel vill kunna söka föreningsstöd.

Ni måste inte registrera er förening

Ni måste inte registrera er förening hos Skatteverket. Det behöver ni bara göra om ni till exempel ska öppna ett bankkonto, hyra lokal, ansöka om stöd eller göra uppdrag åt företag eller kommuner. 

Ni hittar bra information och checklistor på Skatteverkets webbplats. Här hittar ni också blanketter för att registrera er förening.

Till Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Från och med hösten 2023 kan föreningar i Heby kommun nattvandra och på så sätt vara med och bidra till ökad trygghet för alla våra invånare. Ni som förening ansöker då om "nattvandringsbidrag" och får ersättning för er insats. Nattvandringen sker i samarbete med stiftelsen Nattvandring.nu och är medfinansierad av Sala sparbank.

Läs mer om nattvandring för er som förening här

Har ni som förening en utvecklingsidé som ni vill förverkliga i Heby kommun? Då kan ni söka stöd för er idé hos Leader Nedre Dalälven som arbetar för utveckling av den lokala landsbygden.

Läs mer på sidan för landsbygdsutveckling

Det finns också stöd att söka hos Tillväxtverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föreningar och andra aktörer kan ansöka om ekonomiskt stöd från Heby kommun för att arrangera evenemang i Heby kommun. Mer information om att arrangera evenemang

Ideella föreningar eller registerade trossamfund som i huvudsak ägnar sig åt allmännyttig verksamhet kan beviljas så kallat registreringslotteri.

Din organisationen ska vara öppen för alla och ha behov av inkomster från lotterier.

Läs mer och ansök om registrering av lotteri Pdf, 160.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Spellagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 april 2024
Sidan publicerad av:
Charlotta Nord