”Är man i tankar att flytta från storstaden, då tycker jag att man ska hålla ögonen på Vittinge”

Sofie, 37, kan inte tänka sig att bo någon annanstans än i Vittinge. Bild: Pia Nordlander

När frågan kom om Sofie Lindberg ville ta över rollen som ordförande för byalaget i Vittinge, tvekade hon inte en sekund. Drivkraften, gemenskapen och det starka engagemanget ville hon fortsätta att förvalta. Och i dag är Vittinge byalag en stark motor för att få saker och ting att hända på orten.

Kärleken till Vittinge har fått Sofie, 37, att bosätta sig på orten. Här har hon, tillsammans med sin sambo och deras två barn, rotat sig, hittat vänner och kommit in i gemenskapen.

– Jag är glad att min sambo ville samma sak som jag, jag är uppvuxen i byn och kan inte tänka mig att bo någon annanstans, säger hon.

Under åren hon studerade i Uppsala på universitetet hade hon stark hemlängtan till landet, naturen och den lugna miljön som finns i Vittinge.

– Livet här är tryggt, harmoniskt och alla hjälper varandra. Du behöver aldrig känna dig ensam, det finns alltid någon som har tid att prata och fika om man känner för det, säger Sofie.

Det är just den känslan som har fått henne att axla rollen som ordförande i byalaget, liksom viljan att föra Vittingeandan vidare. Tillsammans med styrelsen jobbar hon med att få saker att hända som skapar starka band mellan byborna. En del av arbetet har bestått av att rusta upp Vittingeparken och väcka liv i den. Byalaget hyr parken och arrangerar aktiviteter där som lockar ung som gammal. Det är allt från dansbandskvällar till påskens årliga äggskattjakt.

– Äggskattjakten är ett evenemang som alla pratar om och väntar på. En aktivitet som samlar många, även hemvändare som är och hälsar på sluter upp och grillar, fikar och letar ägg.

Nu är de på gång med att renovera serveringen i parken för att kunna hyra ut den till kalas, evenemang och högtider.

Byalaget har också jobbat med att få badet vid Tenasjön att bli en uppskattad attraktion och det är enligt Sofie mycket tack vare allt ideellt engagemang som finns i Vittinge.

– Vi har världens bästa hjälp av Gösta. Han är nyinflyttad och pensionär, han är där varje dag under sommaren för att hålla snyggt och rent. Det är hans förtjänst att det är ett populärt besöksmål.

Det är hans förtjänst att badet är ett poulärt besöksmål

En annan eldsjäl som ser till att det händer saker i Vittinge är träningsledaren Caroline, som håller i träningspass tre kvällar i veckan. Dels i utegymmet som byalaget såg till att det kom på plats under pandemin, dels i en gympasal under vintern.

– Är man i tankar att flytta från storstaden, då tycker jag att man ska ha hålla ögonen på Vittinge. Byn ligger nära storstäderna, det är bara 3,5 mil till Uppsala och 3 mil till Enköping.

Närheten till skola och barnomsorg är också en fördel.

Och Sofie berättar, med glimten i ögat, att om längtan efter puls och rörelse blir för stor, då är det bara att sätta sig i bilen eller på bussen och ta sig till Uppsala.

– Man får en dagsdos av storstaden, men man vet att lugnet väntar på en när man kommer hem igen, säger hon.

Missa inte Vittingedagen lördag 25 maj

Upptäck Vittinge

Fakta

Namn: Sofie Lindberg
Familj: Sambo och två barn.
Ålder: 37 år
Bor: Vittinge
Gör: Biträdande rektor på en skola i grannbyn.
Ordförande för Vittinge byalag. Följ deras arbete via instagram: @vittingebyalag

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 april 2024
Sidan publicerad av:
Charlotta Nord