Sevärda besöksmål och platser

Besök Upplands högsta punkt, vår familjevänliga älgpark eller ströva längs kilometerlånga sandstränder i Östa. Missa inte magiska Ingbo källor eller vårt tegelbruksmuseum som berättar om vår historia.

Man och älg tittar på varandra

I ett vackert skogs- och åkerlandskap hittar du Gårdsjö älgpark. Här finns Leffe ”The MooseMan” Lindh och hans älgflock i ett av Sveriges största älghägn. Med Grålletraktor och vagn åker ni ut i hägnet på en guidad visning. Hitta hit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ingbo källor och kvarn

Ingbo källor

Foto: Conny Sjöström

Ett besök vid Ingbo källor och kvarn är ett besök i en trollsk sagovärld. Källorna har ett kristallklart vatten som i sin omgivning får en turkos färg. Den största källan lämnar 4,3 miljoner liter vatten per dygn. Du kan se hur det bubblar upp vatten stötvis i källan. Hitta hit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stolriket i norr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gör ett besök i stolriket Östervåla. Orten var tidigare centrum för möbeltillverkning och här tillverkades stolar som har blivit vida kända. I dag finns ett museum som bland annat visar snickarverkstad från 1920-talet och en lång rad av olika Östervålastolar.

Heby tegelbruksmuseum, byggnad i tegel

Heby har ett förflutet som Sveriges tegelmetropol och idag ger Heby tegelbruksmuseum en inblick i tillverkningen och historien genom tegel, maskiner, redskap och foton. Fortfarande stoltserar Heby kommun med Sveriges enda kvarvarande taktegelbruk, nämligen Vittinge tegelbruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Hitta till Tegelbruksmuséet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Julmyra horsecenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi har en av Sveriges största travträningsanläggningar här i Heby kommun. Är du på vägarna är en sväng förbi Julmyra horsecenter väl värt ett besök. Den stora anläggningen med de många hästarna är en mäktig syn.
Hitta hit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skekarbotornet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Havsörn mot blå himmel

Foto: Conny Sjöström

Tycker du om svindlande höjder och utsikt över vackra landskap? Då är kanske Skekarsbotornet det perfekta utflyktsmålet för just dig. Här uppe, 94 trappsteg över marken, finns också chansen att få beskåda en och annan havsörn eller fiskgjuse. Hitta hit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Upplandsberget

Missa inte ett besök till Upplands högsta punkt som ligger här i Heby kommun. På kartan står det Tallmossen men vi kallar det för Upplandsberget. Berget mäter 117,56 meter över havet. Hitta hit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Östa - vår egen Riviera vid Dalälven Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Östa, sandstrand med snäckor i förgrunden

Foto: Conny Sjöström

Östa är ett lättillgängligt naturreservat som erbjuder många möjligheter. Här kan du njuta av lata dagar vid de fantastiska sandstränderna, fylla svampkorgen eller uppleva en varierad natur med en rik flora och fauna. Hitta hit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tärnsjö garveri - house of leather Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läder i närbild

Gillar du läder? Missa då inte Tärnsjö garveri - Factory outlet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Tärnsjö Garveri producerar årligen 700 000 kvadratfot av finaste tänkbara läder, enbart med vegetabilisk garvningsmetod och med hudar från Svenska gårdar. En stor del av lädret skeppas till kunder över hela världen, inom många olika branscher.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 november 2023
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås