Feriearbetar inom äldreomsorgen - en chans till utveckling och lärande

Tina Söderlund Boman

Tina Söderlund Boman, Undersköterska och Handledare på Kvarnängens äldreboende

Sadie Cassel, 17 år från Östervåla och Jemina Hånell 17 år från Tärnsjö har båda tagit chansen att ansöka till feriearbete inom äldreomsorgen i Heby kommun under skolloven.

- Jag såg ansökan på Facebook och tyckte att det lät intressant säger Jemina som studerar på vård- och omsorgsprogrammet på Lundellska gymnasiet i Uppsala

- Min mamma såg också ansökan på Facebook. Jag hade pratat med henne innan om att jag skulle vilja testa på att arbeta och lära mig något nytt så hon tipsade mig om att ansöka säger Sadie som studerar Humanist linjen vid Uppsala Katedral.

Berikar vardagen

Både Sadie och Jemina har sitt feriearbete på äldreboendet Kvarnängen i Östervåla. Där hade det även sin tidigare feriearbetesplacering under sportlovet.

- Det är roligt när samma ungdomar kommer tillbaka och trivs. De känner de äldre och de känner oss och vet vad de ska göra. De berikar verkligen vardagen med sin kreativitet och entusiasm säger Tina Söderlund Boman, Undersköterska och Handledare på Kvarnängen

Lära sig nytt

Under sitt feriearbete har Sadie och Jemina fått göra många olika saker och lära sig mycket nytt.

- Det är så bra att kommunen erbjuder feriearbete under loven eftersom det är svårt att hinna med att arbeta annars när man ska sköta skolan samtidigt. Det ger nya perspektiv både generellt och på äldreomsorgen att vara här säger Jemina.

- Vi har lett sittgympa, haft bingo och filmvisning. Vi har bakat mycket och idag på eftermiddagen har vi gjort ett musikquiz. Jag känner att det är jättebra att vara här och jag skulle definitivt kunna tänka mig att komma tillbaka i sommar säger Sadie.

Win-Win

Feriearbete för ungdomar inom äldreomsorgen i Heby kommun är en satsning som gett fina resultat för alla.

- Det blir en fin win-win situation när vi får in ungdomar i verksamheten och det händer något extra. Ungdomarna har extra tid att ge till våra boende och det som de hittar på uppskattas. Det kan vara utflykter eller bara en pratstund men det betyder mycket säger Lisa Säfström, Enhetschef på Kvarnängen.

De boende positiva

Även de som bor på Kvarnängen har positivt att säga om feriearbetarna.

- De är så trevliga och duktiga. Bra på att baka är de också, jag hoppas att de kommer tillbaka säger Elsa Wåhlin boende på Kvarnängen.

Både Sadie och Jemina kan varmt rekommendera andra ungdomar att söka feriearbete inom äldreomsorgen över loven.

- Det är lärorikt, trevligt och ett mysigt arbete som jag tror de flesta kan trivas med säger Jemina.

Nya chanser att söka till Feriearbete inom äldreomsorgen kommer i mitten av maj så håll utkik!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 april 2024
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin