Insatser för att stärka kollektivtrafiken på sträckan Sala-Uppsala

Händer håller i jord

Heby kommun, Apotea och Adlibris har träffat Region Uppsala och Mälartrafik med anledning av vinterns problem med tågtrafiken som pendlare, företag och kommunens medarbetare vittnat om.

Syftet med mötet var att se om det gick att få till en stabilare kollektivtrafik längs sträckan Sala – Uppsala. Det som efterfrågades av kommunen och företagen var framförallt en stabil tågtrafik enligt nuvarande tidtabell, med fokus på sträckan Sala-Uppsala. I andra hand efterlystes ersättningstrafik som är snabbt på plats.

Det framkom vid mötet att det som framförallt ställer till problem är att det finns för få tågset på denna sträcka, samt att de som finns för ofta behöver repareras. Sedan december körs en del av turerna hela sträckan till Eskilstuna. Region Uppsala och Mälartrafik tog fram åtgärder som meddelades i mitten av februari.

Den första åtgärden, som infördes den 19 februari, gäller ersättningstrafiken. Mälartrafik har nu tre stand-by-bussar redo att tas i trafik direkt om det blir inställda avgångar på tåglinjen Uppsala – Sala. Bussarna är placerade i Uppsala, Morgongåva och Sala och finns tillgängliga på vardagar klockan 05:30 – 10:00 och 15:00 – 19:00. Det har också flyttats dubbeldäckartåg till sträckan Sala-Uppsala från andra sträckor. Detta sker löpande när det är möjligt.

Heby kommun fortsätter att hålla dialog med Region Uppsala och Mälartrafik om kollektivtrafiken. Följ läget i tågtrafiken på UL:s hemsida Länk till annan webbplats.
eller på Trafikverkets hemsida Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 februari 2024
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås