Årskurs 5 på Tärnsjö skola
vinner Teknikutmaningen

Händer håller i jord

Teknikutmaningen är en utmaning där årskurs 5 i hela kommunen fått ett problem att lösa åt ett riktigt företag. I år var det Apotea som behövde hjälp med sitt lunchrum.

Teknikutmaningen är ett samarbete mellan ung företagsamhet, Heby kommun och i år även Apotea som stod som värd för utmaningen. Det utfördes inom ramen för NTA (natur och teknik för alla) och uppdraget var följande:

” I Apoteas lunchrum kan det bli en ganska hög ljudvolym, det blir lätt rörigt och stökigt. Det ser inte så trevligt ut i delar av rast ytan. Utmaningen till eleverna är att titta på, hur får man det mysigt, trevligt, inbjudande och spännande i ett lunchrum/matsal? Släpp loss fantasin och kreativiteten och bli en entreprenör för en stund.”

Arbete med hållbarhet i fokus

För att lösa uppgiften arbetade Tärnsjös elever kring olika nyckelord såsom hållbarhet, lekfullhet och miljö. I deras bidrag fanns innovativa lösningar för en både avkopplande och rolig miljö. Det fanns ett vattenfall och damm med fiskar för att sålla bort ljud och skapa ro. Ett pingisbord för lekfullhet, roliga färger och material. Ett loft för att frigöra fler sittplatser och såklart närproducerad ekologisk mat i restaurangen. Eleverna tänkte också på hållbarhet genom att till exempel använda lågenergi lampor och miljövänliga material.

Många förslag togs fram

Årskurs 5 på Tärnsjö skola har gjort flera förslag till lösningar. De röstade sedan själva fram ett förslag som de fortsatte att utveckla innan de lämnades in som klassens tävlingsbidrag.

- Det var ett roligt projekt att arbeta med och vi är mycket stolta och glada över att vara Heby kommuns första femmor att vinna teknikutmaningen säger Linda Elfendal, NO-lärare på Tärnsjö skola.

Juryns motivering

Juryns motivering till det vinnande bidraget: ”En väl utförd prototyp som utformats efter läroplanen. En hållbar lösning och väl genomförd utmaning, där helhetsperspektivet står i centrum.”

Priset för vinsten är en resa för hela klassen till Borlänge och science center och så en liten julklapp från Apotea. På Ung företagsamhets mässa på Fyrishov i början av mars 2024 så kan du se samtliga bidrag till teknikutmaningen som då ställs ut.

Vi säger stort GRATTIS till årskurs 5 på Tärnsjö skola! Bra jobbat!

Diplom

Diplom och blommor till vinnarna!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 december 2023
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås