Årets myggbekämpning är igång

Händer håller i jord

Under de senaste veckorna har två bekämpningsinsatser mot mygg gjorts kring Nedre Dalälven. Biologisk Myggkontroll fortsätter nu att följa utvecklingen i området.

Kontroller visar på fina resultat efter bekämpningarna men situationen med två översvämningar på kort tid har lett till kontinuerlig larvkläckning på vissa platser. Det kan eventuellt ge problem på i vissa områden men huvudsakligen meddelar Biologisk Myggkontroll att man just nu har slagit ut översvämningsmyggorna i Nedre Dalälven.

Naturvårdsverket har beslutat att ge tillstånd till bekämpning av översvämningsmygg vid Nedre Dalälven 2023-2025. I Heby kommun är det 4322 hektar som får bekämpas vid behov. Bekämpningen får utföras högst fyra gånger per område och år. Från mitten av april till slutet av augusti följer Biologisk Myggkontroll dagligen variationerna i Dalälvens flöden och vattenstånd och tolkar prognoser om nederbörd och tillrinning för att kunna vara på plats och göra en insats tidigt vid översvämning.

Här kan du följa arbetet som Biologisk Myggkontroll gör och få de senaste uppdateringarna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturvårdsverkets beslut om myggbekämpning 2023-2025 Pdf, 208.2 kB.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 juni 2023
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås