Underbara möten mellan gammal och ung i Morgongåva

Sedan sex år tillbaka så har avdelningen Nyckelpigan på Morgongåva förskola och äldreboendet Rungården gemensamma träffar.

Två dagar i veckan besöker barnen de äldre på boendet för att sjunga, dansa, spela spel, baka, måla eller dega med play doh deg.

Dansar i matsalen

- Man blir så glad själv och barnen är duktiga och pigga säger Kerstin Johansson 90år. Hon har sina kamrater, Maj Johannesson 89 år och Olle Olsson 98 år, med sig för att titta och lyssna på barnen som sjunger och dansar i matsalen.

Kerstin Johansson

Kerstin Johansson

Firar högtider tillsammans

De två verksamheterna firar också både Lucia och Midsommar ihop. Vid Lucia bakar de peppakakor och barnen lussar för de äldre och på Midsommarafton dukas de upp ett festbord i trädgården. Ibland så grillar de korv ute gemensamt och ibland har barnen hinderbana utanför Rungårdens fönster, då står de äldre ofta och vinkar och tittar på.

Känner varandra väl

Julia Lejon som är 5 år är ofta med över till Rungården

- Jag tycker det är kul att uppträda och visa för jag har övat mycket säger hon och sedan kanske jag får träffa Arne.

Arne Rindegren är 98 år (99 i augusti) och bor på avdelningen Tunet på Rungården. Även idag får han och barnen träffas. Just den här gången spelar han och Julia memory tillsammans.

- Vi märker att de äldre ser fram emot att barnen kommer. De tycker alltid att de är lika roligt säger Andreas Frank som arbetar som undersköterska på avdelningen Tunet på Rungården

Även barnen ser fram emot att träffa de äldre och övar på sånger och danser för att visa upp.

-Vi brukar dela upp barnen i grupper på ungefär tio barn åt gången och så är vi där två gånger per vecka så alla barn får möjlighet att komma med vid något tillfälle säger Lena Pettersson, barnskötare på Nyckelpigan.

Lena Pettersson, eldsjäl bakom samarbetet

Lena var den som drog igång samarbetet med Rungården och hon har märkt en stor utveckling bara de senaste åren.

- I början när jag drog i gång det här så gjorde vi de lite mer spontant. Nu är vi där två gånger i veckan och planerar på ett helt annat sätt för aktiviteter och gemensamma firanden säger Lena.

b

Barn från avdelningen nyckelpigan dansar "huvud, axlar, knä och tå tillsammans med Lena Pettersson barnskötare på Morgongåva förskola i Rungårdens matsal

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 maj 2023
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin