Ungdomar i Östervåla spelar pjäs inspirerad av klimatrörelsen

Ungdomar på scen repeterar

Bild från repetitionerna

Is my microphone on? sa Greta Thunberg under ett tal till brittiska Houses of Parliament. Nu har repliken blivit titeln på en pjäs som teaterensembler över hela landet kommer att spela. Ung Teater Östervåla är några av de 100-tals ungdomar som kommer att framföra verket.

Föreställningen är skriven av dramatikern Jordan Tannahill och är inspirerad av det tal klimataktivisten Greta Thunberg höll för brittiska underhuset den 23 april 2019. Hon gick i sitt tal till hårt angrepp mot det politiska etablissemangets agerande i klimatfrågan.

Föreställningen Is my Microphone on? är skriven för en vuxen publik och framförs av elva teaterensembler där över 100 ungdomar i flera städer runt om i Sverige står på scen samtidigt. Pjäsen förmedlar teman som oro och framtidångest. Pjäsen kommer under våren att spelas i Växjö, Stockholm, Uppsala, Sundsvall, Göteborg, Skövde, Östervåla, Jönköping, Karlshamn, Lomma, Uppsala och Kalmar. Föreställningen kommer även att spelas av ett trettital olika ensembler i England.

- Det här är verkligen en pjäs som är skriven för att ungdomar ska framföra den för vuxna. Den handlar om att lyssna på ungas röster, deras ångest men också den kärlek de känner, säger Anja Björck, teaterlärare på Musikskolan.

De tolv ungdomarna i teaterensemblen i Östervåla har arbetat hårt med pjäsen, och det finns också musik i den som är skriven av ungdomarna själva.

- Det är jättehäftigt att den här pjäsen spelas ute i Europa och i Sverige där tio andra teatergrupper framför det som vi spelar i Östervåla. Det är ju passade också, eftersom pjäsen ju har ett globalt perspektiv, säger Anja.

Is my microphone on kommer att framföras av Ung Teater Östervåla (en del av Musikskolan i Heby Kommun) fredag 5 maj kl 18:00 och lördag 6 maj kl 13:00 på Fokus scen i Östervåla. Gratis inträde.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 maj 2023
Sidan publicerad av:
Charlotta Nord