Möt vår medarbetare Åsa Nylander -förvaltningschef för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Händer håller i jord

Åsa Nylander arbetar som förvaltningschef för Samhällsbyggnadsförvaltningen i Heby kommun. I förvaltningen ryms flera verksamheter så som kultur och fritid, måltider, teknisk verksamhet och mark och planering. Som förvaltningschef är hon också en del av kommunledningsgruppen tillsammans med kommundirektören och de andra förvaltningscheferna.

Med så många verksamheter i samma förvaltning så är det alltid något på gång. Ett axplock av vad förvaltningen arbetar med just nu är bland annat uppstart av köket i det nya vård- och omsorgsboendet Lövsta i Heby, Heby Arena öppnar snart upp portarna till det nyrenoverade badhuset, nya villatomter i Vittinge ska färdigställas och i Heby så har en markanvisningstävling lanserats för Horrsta området. Kultur- och fritid bjuder in alla kommunens ungdomar på bio och arrangerar musikkonsert för att hjälpa insamlingen Musikhjälpen och Tekniska enheten har börjat arbetet med att byta ut all gatubelysning i hela kommunen för att energieffektivisera.

Energieffektivisering berör allt

Just arbetet med energieffektivisering är något som berör alla verksamheter i förvaltningen.

- Det berör ju precis allting, våra kök, vatten- och reningsverken, gatubelysning, sim- och sporthallar och så vidare. Vi har träffat Energikontoret Mälardalen som verkligen gett oss konkreta tips på hur vi kan effektivisera elanvändningen. Det kan handla om att minska tiden som bastu är igång, sänka och istället förlänga temperatur för matlagning men även att göra spolning av våra rör i vattenverken på natten säger Åsa.

Bredden och medarbetarna är det bästa

Åsa tycker om sitt arbete och det bästa tycker hon är bredden.

- Jag har varit förvaltningschef i sju år nu och jag lär mig något nytt varje vecka. Det bästa är att jag ser mina medarbetare och chefer som varje dag och med stort engagemang gör sitt absolut bästa för våra kommuninvånare. Jag uppskattar också mycket det goda samarbete jag har med de andra cheferna i kommunen säger Åsa

Många verksamheter många utmaningar

Med bredden kommer naturligtvis utmaningar också. Den största utmaningen för förvaltningen just nu är hur arbetet kommer att påverkas av lågkonjunkturen.

- Vi behöver säkerställa att markförsäljning och företagsetablering kan fortsätta. Samtidigt har vi kraftigt ökade kostnader och svårt att få ihop vår budget för 2023. Det svåraste i mitt arbete som chef tycker jag är att hitta en balans på hur mycket pengar vi ska lägga på det som syns utåt mot våra medborgare och samtidigt ha tillräckligt mycket pengar kvar för att göra bra och smarta investeringar för framtiden. Det är både kortsiktiga och långsiktiga mål att ta hänsyn till.

Bidrar till inflytt, arbetstillfällen och utveckling

Det viktigaste uppdraget som Åsa har tycker hon är att möjliggöra för både enskilda och företag att bygga bostäder och skapa fler arbetstillfällen så att fler personer kan och vill flytta till vår fina kommun.

- Vårt uppdrag är också att bidra till att alla ska trivas och känna sig trygga här. Vi ligger i Sveriges snabbast växande län och det behövs fler invånare i alla våra orter. Både för att ha mer effektiv offentlig verksamheten men också för alla våra lokala företag. Vi bidrar till att människor vill flytta in till Heby kommun, det är bra för både kommunens ekonomi och utveckling säger hon.

Julen firar Åsa med nära och kära god mat och gärna några paket. På Åsas önskelista står i år både vandringsstavar och en liten ryggsäck.

- Men mest av allt önskar jag att kriget i Ukraina ska ta slut säger Åsa.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 december 2022
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin