Trenden har vänt - nu klättrar vi
i rankingen av företagsklimatet

Porträtt av Ann-Marie Sundgren, näringslivsstrateg i Heby kommun.

Ann-Marie Sundgren, näringslivsstrateg.

Trenden är bruten och nu klättrar Heby kommun i Svenskt näringslivs ranking när det gäller företagsklimatet i kommunerna. Vi ökar tio placeringar och hamnar på plats 246.

- Det är en försiktig klättring men det känns underbart att vi gemensamt med Företagarna i Heby kommun har vänt den negativa trenden, säger Ann-Marie Sundgren, näringslivsstrateg i Heby kommun.

Dialog och bemötande får högre betyg

Dialogen med beslutsfattarna, påverkan av brottslighet och tillgång till medarbetare med relevant kompetens är de tre delar som har förbättrats allra mest sedan förra mätningen. Även kommunens service och bemötande och infrastrukturen får ett bättre betyg.
- Det är otroligt skönt och roligt att vi ser en förbättring inom dessa områden. Vi har under de senaste åren haft stort fokus på både dialog och bemötande och det är underbart att det får effekt, säger Ann-Marie Sundgren.

Samarbete främsta framgångsfaktorn

Tillsammans med det interna arbete som gjorts inom kommunen framhåller hon också samarbetet med näringslivet och organisationen Företagarna som främsta framgångsfaktorn.
- Vi har samarbetat väldigt mycket under det senaste året och vi fortsätter. Det är ett roligt och givande samarbete och vi känner att vi tillsammans skapar förståelse för varandra. Vi tittar på frågor ihop, ordnar aktiviteter ihop och har en levande dialog. Jag vill verkligen rikta ett stort tack till Företagarna för att vi har hittat de här samarbetsformerna, säger Ann-Marie Sundgren.

Tillsammans är det avgörande ordet

I enkäten anger 34 procent av de svarande att de tycker att Heby kommun har ett bra företagsklimat. Den siffran är alldeles för låg enligt Ann-Marie Sundgren.
- Det är absolut inget vi är nöjda med. Det måste bli bättre. Genom fortsatt internt utvecklingsarbete och fortsatt samarbete med Företagarna i Heby kommun och näringslivet ska vi bli ännu bättre. Det är mycket positivt som händer nu och vi ska fortsätta jobba i den andan.

Kommunalråd Marie Wilén (C), instämmer med Ann-Marie och framhåller styrkan som finns bland företagarna i Heby kommun.
- Det finns så mycket styrka, entreprenörskap och vilja i den här kommunen och det ska vi ta tillvara på. Tillsammans är det avgörande ordet. Tillsammans förbättrar vi företagsklimatet, säger Marie Wilén (C), kommunalråd.

Uppsala län

  • Älvkarleby 86 (+17)
  • Knivsta 97 (+8)
  • Tierp 172 (+37)
  • Håbo 188 (-26)
  • Enköping 217 (-37)
  • Heby 246 (+10)
  • Uppsala 247 (-15)
  • Östhammar 266 (+-0)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 oktober 2022
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås