Emelie arbetar som ungdomscoach

Händer håller i jord

Emelie Åkerstedt arbetar tillsammans med sin kollega Sebastian Törnqvist som ungdomscoach i Heby kommun. De arbetar med att knyta band och skapa kontakter med våra ungdomar.

Coacherna är en gemensam satsning från förvaltningarna barn och utbildning, vård och omsorg och kultur- och fritidsenheten och arbetar över hela kommunen. De skapar bland annat aktiviteter som ungdomarna själva vill ha och har kontakt, förutom med kommunens alla verksamheter, också med föreningar och lokala företag.

Kontakt med både elever, lärare och elevhälsan

Emelie och Sebastian har fokus på ungdomar i åldern 13-19 år. Det betyder att de framförallt är på Östervåla och Heby skola där våra högstadieskolor finns. Där försöker de vara på plats minst en gång i veckan för att prata och hänga med eleverna. När de är på skolorna pratar de, förutom med elever, också med lärare, rektorer, specialpedagoger och elevhälsan. De är ute på ungdomsgårdar och finns på plats vid större tillställningar där ungdomarna finns. De arbetar även förebyggande för yngre målgrupper tillexempel vid Funcamp och andra aktiviteter.

Emelie berörs mycket av ungas psykiska ohälsa och vill vara en trygg och glad person som kan skapa förtroende och peppa dem att göra bra val i livet.

- Skolan är en otroligt viktig del i barn och ungdomars liv. Jag vill att alla ska klara skolan och få ett godkänt betyg. Det berör mig väldigt mycket att många tyvärr mår dåligt. Jag hoppas kunna vara en av personerna som kan hjälpa fler att må bättre och klara sina studier och ha en bra fritid, säger Emelie

Fantastiska ungdomar

Coacherna finns alltid tillgängliga för ungdomarna och de lyssnar framförallt och känner av läget. I vissa lägen måste de vara extra lyhörda ifall de behöver starta upp ett närmare samarbete med skolan eller vården. Coacherna kommer även att starta upp ett samarbete med det nya närvaroteamet som finns i kommunen.

Emelie slås av hur fantastiska ungdomar vi har och känner lycka över att få glädjas tillsammans med dem

- Vi har så många härliga individer med olika intressen och jag tycker det är fantastiskt att se när ungdomen verkligen vågar stå för sitt intresse. Jag blir otroligt glad när de själva kommer fram och säger hej, att skapa ett förtroende och glädjas tillsammans är väldigt fint. Jag känner att jag gör ett bra jobb när någon av dem kommer fram och säger att det betyder väldigt mycket att vi finns, säger Emelie.

Tre tips från ungdomscoachen

Emelie har tre tips till dig som förälder som hon gärna delar med sig av:

  1. Kommunicera varje dag med dina barn.
  2. Föregå med gott exempel.
  3. Engagera dig i dina barns intressen.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 september 2022
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås