Vattenanläggningar - ansvar och underhåll av diken och invallningar
Här hittar du som markägare information om vattenanläggningar och vad som är viktigt att tänka på när det gäller de vattenanläggningar som du äger.
Vattenanläggningar är till exempel diken eller invallningar som syftar till att avvattna mark. De har tillkommit och är dimensionerade för att leda bort vatten från till exempel åker- ängs och skogsmark vid normala högvattenflöden.
Förväntade klimatförändringar med bland annat kraftiga skyfall som följd gör att belastningen på markernas befintliga vattenanläggningar ökar, vilket gör det viktigt att diket är väl underhållet för att klara sin maximala kapacitet.
Ditt ansvar som ägare till en vattenanläggning
Det är Miljöbalken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som styr över vattenverksamhet och vattenanläggningar. Du som äger en vattenanläggning, som ett dike, en invallning eller annan sort ansvarar för den och är enligt Miljöbalken skyldig att underhålla den så att varken allmänna eller enskilda intressen skadas.
Så länge du som äger en vattenanläggning underhåller den på rätt sätt ansvarar du inte för eventuella skador vid långvariga eller höga flöden. Men om det uppstår skada och skadan visar sig vara orsakad av bristande underhåll kan du som ägare bli ersättningsskyldig. En förutsättning för att en skadelidande ska kunna kräva ersättning är dels att du som ägare brustit i ditt underhållsansvar, dels att det är det bristande underhållet som är orsak till skadan.
Viktigt att du underhåller din anläggning
Ett igenväxt dike eller en igensatt trumma kan i flacka områden påverka vattennivån långt uppströms. I kombination med ett kraftigt skyfall kan konsekvenserna bli omfattande med skador på både mark, byggnader och infrastruktur. En invallning som brister kan i värsta fall orsaka fara för människoliv.
Det vi i dagligt tal kallar att "rensa ett dike" är att underhålla det. Underhåll innebär att ta bort till exempel slam, nedrasat material och växtlighet. Enligt lagen är det skillnad på
- att rensa
- att gräva
- att bredda och fördjupa (markavvattning).
När du utför underhåll av ett dike kan alltså olika regler gälla beroende på dikets förutsättningar, vad du vill göra och hur du vill göra det. Mer om underhåll av diken på Länsstyrelsen Uppsala län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Miljöbalken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skogsstyrelsen - om dikesrensning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vid skyfall
Kommer det väldigt mycket regn som vid skyfall svämmar anläggningen över även om den är väl underhållen. Du är inte tvingad att anpassa din vattenanläggning till ökad risk för skyfall i och med klimatförändringarna. Ser du däremot att din vattenanläggning behöver anpassas för att klara en högre belastning kan du ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen Uppsala Län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att göra de anpassningar som krävs.
När det finns fler ägare - markavvattningsföretag
Markavvattningsföretag är en juridisk konstruktion där markägare gått samman för att avleda vatten från exempelvis jordbruksmark. De äger då vattenanläggningen i en samfällighet. De samfälligheter som bildades innan 1983 års vattenlag förvaltas enligt den vattenlagstiftning som gällde då. Det är Lantmäteriet och Länsstyrelsen Uppsala Län som är arkivmyndigheter för dikningsföretag/samfälligheter- kontakta dem om du söker information om tillstånd och specifika akter.
Lantmäteriet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länsstyrelsen Uppsala Län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Karta över markavvattningsföretag
Länsstyrelsen har en digital karta där du kan se vilka markavvattningsföretag som finns i närheten av där du bor.
- Välj Mark- och vattenreglerande bestämmelser
- I underlistan, välj Markavvattningsföretag - Dike och vall, och Båtnadsområde
- Zooma in till den del av kartan som du är intresserad av
Karta markavvattningsföretag Länsstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer om regler och tillstånd
Jordbruksverket har bland annat bra information kring regler och tillstånd för vattenverksamhet, underhåll av vattenanläggningar och förvaltning av markavvattningsföretag. Till Jordbruksverkets information om vattenanläggningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det kan krävas samråd med Skogsstyrelsen innan du som markägare börjar att rensa dina diken. Det gäller bland annat rensning av diken som kan ha en tydlig negativ påverkan på sjöar och vattendrag. Det krävs också samråd kring diken i eller i anslutning till områden med höga naturvärden. Till Skogsstyrelsens information om dikesrensning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor och svar
Här hittar du vanliga frågor med svar från länsstyrelsen. Kontakta länsstyrelsen direkt om du har specifika frågor vad gäller regler, tillstånd och/eller skadestånd.
010–22 33 000 Länk till annan webbplats.
uppsala@lansstyrelsen.se
Vad är definitionen för ett markavvattningsföretag?
Markavvattningsföretag är en form av vattenverksamhet som sker gemensamt med flera. Avsikten är att permanent förändra markens vattenförhållanden. Det kan man göra genom att dika ur, bygga vallar eller anlägga våtmark.
Hur vet man vad djupet ”bör” vara på äldre diken?
Syftet med att rensa ett dike är att upprätthålla dikets ursprungliga djup och läge. Det innebär att du inte får rensa djupare eller bredare än vad som bestämts i ett tillstånd (så kallad förättning). eller vad som kan visas vara senast lagliga djup. När markavvattningsföretaget bildades så skrevs dikets mått in utifrån olika fixpunkter i naturen. Du som verksamhetsutövare är skyldig att kunna visa vad som är senast lagliga djup innan du börjar med rensningen.
Om diket inte utgör ett markavvattningsföretag eller om det inte finns något annat tillstånd som fastställer djup och läge i diket eller vattendraget, kan det vara svårt att avgöra vilken nivå du har rätt att underhålla diket till. Då är det viktigt att du alltid tar kontakt med länsstyrelsen.
Vem ansvarar för diken vid sidan av vägen?
Det är den som är väghållare som ansvarar för diken vid sidan av vägen. Det kan vara kommunen, Trafikverket eller en enskild.
Är man skyldig att släppa på vatten från grannfastigheten om den är översvämmad?
Nej, man är inte skyldig att ta emot vatten från en grannfastighet. Det är inte tillåtet att leda vatten in på grannens tomt eller ut på gatan.
Vad betyder båtnad och hur vet jag om jag tillhör ett båtnadsområde?
Båtnad betyder nytta. Båtnaden för en fastighet är ett mått på förbättringsvärdet som åtgärden ger. Ett område som fick ett förhöjt värde genom en markavvattning kallas båtnadsområde.
Kan man ställa krav på att någon rensar sina diken?
Diken och dräneringsledningar är vattenanläggningar som man är skyldig att underhålla. Grannar uppströms får stämma sin granne för bristande underhåll om de får skada på sin mark på grund av detta.
Andra sätt kan vara att
- erbjuda sig att rensa på grannens mark och dela på kostnaden eller göra rensningen helt utan ersättning
- begära tvångsrätt hos mark- och miljödomstolen för att få tillträde till grannens mark
- bilda ett markavvattningsföretag och då få tvångsrätt.
Hur vet jag om det finns ett markavvattningsföretag i ett vattendrag i närheten av mig?
Länsstyrelsen håller på att digitalisera detta i ett kartskikt: Till kartan Länk till annan webbplats.
De markavvattningsföretag som ännu inte har digitaliserats kan finnas hos Riksarkivet eller hos Länsstyrelsen Västmanland.
Vad gäller om man måste göra åtgärder i ett skyddat område, till exempel Natura2000-område?
Ska du rensa i eller i närheten av ett skyddat naturområde bör du kontakta länsstyrelsen för att få råd och information om eventuellt hotade arter och vilka diken som är värdefulla i en naturvårds- eller fiskesynpunkt. Du kan behöva anpassa din rensning för att inte orsaka för stora skador. Du kan exempelvis behöva anpassa när du kör, och var du lägger dina massor.
Om skötselplan
Det är klokt att ha Natura2000-området i beaktande när ni som markavvattningsföretag tar fram en skötselplan. Ni behöver inte skicka in er skötselplan till länsstyrelsen. Länsstyrelsen vill däremot ha information inför varje enskilt rensningstillfälle.
Diken som har tillstånd
Om ditt dike har tillstånd (till exempel ett markavvattningsföretag) får en rensning inte förhindras eller förbjudas inom ett skyddat område. Det ska ha beaktats i samband med att området inrättades.
Diken som saknar tillstånd
Om ditt dike saknar tillstånd (oavsett om det är lagligt eller inte) behöver du söka tillstånd inför en rensning av diket inom Natura2000 området. Du kan också behöva söka tillstånd för en rensning utanför naturaområdet om det kan medföra en betydande påverkan på naturaområdet. Det kan exempelvis handla om grumling eller slamtransport.
Akuta åtgärder
Vid akuta åtgärder är det verksamhetsutövaren som behöver göra en bedömning av vad som är rimligt. Vid sådana fall är det mycket viktigt att man dokumenterar vad man gör och varför. Större rensningar anses dock sällan akuta och bör av flera aspekter inte utföras vid höga flöden.
Hur ska man hantera om det planlagts och blivit mer hårdgjorda ytor som ökar trycket för dikesföretaget?
Diken är konstruerade så att de ska kunna ta emot en viss mängd vatten. Tillkommer det hårdgjorda ytor så behöver den extra volymen vatten godkännas av aktuellt markavvattningsföretag som i sin tur måste ta beslut om kapacitet finns.
Grunden är att all dagvattenhantering ska tas om hand på den fastighet där det uppkommer.
Går en vattendom att ändra om man märker att dikets dimensionering inte räcker till?
Du behöver ansöka om nytt/nya tillstånd eftersom en fördjupning av diket räknas som en ny markavvattning. I Uppsala län behöver du två tillstånd:
- tillstånd för ny markavvattning
- tillstånd för markavvattning som dispens från markavvattningsförbud
Tillstånd för markavvattning som berör mer än en fastighet
Ska du söka tillstånd för ny markavvattning som berör mer än en fastighet vänder du dig till mark- och miljödomstolen.
Mer om process för att söka tillstånd, Länsstyrelsen Länk till annan webbplats.
Kan jag bygga vallar för att skydda mig mot översvämningar i vattendrag som ligger nära min fastighet?
Om du vill bygga permanenta vallar som ger varaktigt skydd behöver du ansöka om tillstånd eftersom de räknas som markavvattning (all markavvattning är tillståndspliktig).
Du behöver däremot inget tillstånd om du bygger tillfälliga vallar vid kraftiga höga flöden, till exempel med hjälp av sandsäckar eller modernare barriärlösningar.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 17 oktober 2024
- Sidan publicerad av:
- Charlotta Nord