Arbete enligt ”drivmodellen”
bidrar till miljö- och klimatmålen
%20Lena%20Gunnarsdotter.webp)
Heby kommun har beslutat att arbeta enligt ”drivmodellen”. Modellen är framtagen av BioDriv Öst och är en strategisk drivmedelsprioritering.
Arbete utefter modellen bidrar till att nå både lokala och regionala miljö- och klimatmål.
- Det är inte bara Heby kommun som kommer jobba enligt modellen, det här är en storregional drivmedelsöverenskommelse. Den syftar till att förbättra möjligheterna att nå lokala och regionala miljö- och klimatmål. Den bidrar också till regional utveckling genom att ge näringslivet långsiktiga signaler om vilken teknik och infrastruktur offentliga aktörer kommer att efterfråga säger Lena Gunnarsdotter, miljöstrateg i Heby kommun.
Prioriteringsordning av drivmedel
Modellen utgår från fyra grundläggande principer:
- Diversifiering: Användningen av flera drivmedelsalternativ möjliggör en snabb och effektiv omställning.
- Riskspridning: Risken för bristsituationer och prisökningar kopplade till enskilda alternativ minskar.
- Kostnadseffektivitet: Befintlig infrastruktur utnyttjas samtidigt som ny infrastruktur utvecklas.
- Fler samhällsnyttor: Omställningen bidrar till att uppnå flera miljö- och samhällsmål samtidigt.
I modellen görs en prioriteringsordning av drivmedel där el, vätgas och biogas prioriteras högst följt av etanol sedan biodiesel och sist fossilt drivmedel med inblandning av förnybart.
Styrka med mångfasetterad modell
När vi arbetar enligt drivmodellen vid upphandlingar eller fordonsinköp används prioriteringslistan genom att först undersöka om det är tekniskt, praktiskt och ekonomiskt möjligt att använda alternativ enligt prioritet 1. Om det inte är rimligt, utvärderas nästa prioritet i ordningen, och så vidare.
- Styrkan med modellen är att den är mångfasetterad. Att vi inte binder oss vid endast en lösning gör ju också att vi sprider våra egna risker. Det är också ett sätt att påverka vår omvärld vid exempelvis upphandling. Eftersom vi är flera i regionen som kommer att arbeta enligt samma modell så blir vi också en starkare part. Modellen är förankrad hos leverantörer, producenter och i forskning så den är väl grundad säger Lena.
Viktigt steg i arbetet med hållbarhet
Modellen har redan tagits i bruk i den nya riktlinjen för fordon som kommunen har och är ett viktigt steg i arbetet med hållbarhet.
- Vi vill arbeta och växa hållbart, det är det som gäller för oss säger Lena
I höst väntar Uppsala läns miljö- och klimatkonferens där Länsstyrelsen i Uppsala län, Region Uppsala och de kommuner i regionen som ställt sig bakom modellen skriver under en överenskommelse om arbete i enlighet med modellen.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 4 mars 2025
- Sidan publicerad av:
- Linda Ahlin