Kvarnängen testar
29 timmars arbetsvecka
%20IMG_1257.webp)
Jesusa Karlsson, Anneli Johnsson, Lotta Ek och Lisa Säfström
På Kvarnängen i Östervåla finns numera två medarbetare som arbetar 29 timmar per vecka och har ständig helg på schemat.
- Det är andra veckan för det här pilotprojektet så det är väldigt nytt men vi kan redan se många fördelar säger Lisa Säfström, chef på boendet.
Det var en av medarbetarna på Kvarnängen, Christer Karlsson som läste om upplägget och pratade med sin chef Lisa om det.
- Jag läste om det och blev eld och lågor, killen som jag läste om hade ungefär samma schema som jag har nu säger Christer.
Många fördelar för medarbetare och boende
För Christer som har arbetat inom vård- och omsorg i omgångar och på Kvarnängen sedan 2016 så passar det nya schemat bättre.
- Jag arbetar mindre, jag tjänar bättre och det är lugnare att arbeta på helgen eftersom det inte är så mycket leveranser eller inbokade besök som de boende ska på. Jag har heller inget som drar där hemma som jag måste anpassa mig efter. Sedan det som är absolut viktigast är att våra boende får en kontinuitet i vilka som arbetar på helgen, det blir en trygghet för dem, säger Christer.
Kunde ta bort delade turer
När Christer kom med idén till Lisa så började hon kika på ett schema för sina medarbetare utifrån idén. Hon såg att hon ganska lätt fick ihop ett väldigt bra schema för medarbetarna där hon bland annat kunde ta bort delade turer och fick in fler medarbetare under vissa perioder.
- Anställningsformen ständig helg kom upp som en idé och i ett projekt kring hållbart arbetsliv. Under våren 2024 var vi några enheter som var intresserade av att testa, säger Lisa.
Flera enheter med i piloten
Förutom Kvarnängen är även Bemanningsenheten och hemtjänst norr med i pilotprojektet. Starten för projektet var den 20 januari och det pågår fram till mars 2026. Utvärderingar sker kontinuerligt och bland annat tittar verksamheterna på statistiken kring personalkontinuitet, långturer, delade turer, vakanser och omsorgskvalité. Andra fördelar som kan komma utav projektet är mindre övertid och lägre sjukfrånvaro på kort och lång sikt.
- Det finns möjlighet för andra verksamheter inom vård- och omsorgsförvaltningen att hoppa på pilotprojektet under tidens gång och hittills hos oss har vi bara fått positiv feedback från både brukare och medarbetare säger Lisa.
Intresset över förväntan
När de tre enheterna som deltar i pilotprojektet annonserade ut tjänsterna så var de inte alls säkra på att så många skulle nappa på idén.
- Det var över förväntan och det var många fler som sökte än vad det finns tjänster säger Lisa.
Det finns två ständig helg tjänster på Kvarnängen och förutom Christer så arbetar även Jesusa Karlsson ständig helg.
- Jag bor här i Östervåla och är just nu tjänstledig från Lövsta i Heby för att testa på och arbeta så här. För mig innebär det mycket mindre pendling och väntande på bussen. Speciellt kan de vara svårt på helgerna. Jag har arbetat tillsammans med många som arbetar här på Kvarnängen tidigare och det funkar jättebra i mitt liv att arbeta på helgen säger Jesusa.
De med ordinarie tjänst är också glada
Två medarbetare som inte arbetar ständig helg utan som har sina ordinarie tjänster kvar på Kvarnängen är Anneli Johnsson och Lotta Ek. De är också mycket positiva till förändringen det inneburit att ha kollegor som arbetar ständig helg.
- Vi arbetar fortfarande varannan helg men det är korta pass och vi är fler medarbetare vissa tider och hinner därför med att göra mer säger Anneli
- Jag har aldrig varit så nöjd över ett schema som jag är nu och jag känner mig mindre stressad och har mer utrymme för brukarna att ta en promenad, gå ut i solen och fika eller vara mer spontan säger Lotta.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 11 februari 2025
- Sidan publicerad av:
- Linda Ahlin