En vecka fri från våld - Kommunen+Polisen = Sant

Jörgen Wilestedt och Mina Hagenvall

Jörgen Wilestedt och Mina Hagenvall

Den här veckan uppmärksammar vi kampanjen ”En vecka fri från våld” Veckan är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN och stöds av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och Regioner och Länsstyrelserna. Syftet är att påvisa att våld går att förebygga.

Vi i Heby kommun vill särskilt uppmärksamma hur våld kan förebyggas och hur vi som organisation enskilt och tillsammans arbetar för en förändring för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Vi har ett ständigt pågående arbete i samverkan med andra aktörer som företag och polis rörande våldsprevention och för en ökad trygghet.

Samverkan med Polisen

Ett sätt som vi arbetar våldspreventivt är tillsammans med polisen.

- Polisen är en del av rättsväsendet och har ett centralt uppdrag när det kommer till våldsbrott. Idag arbetar vi mer offensivt mot den här typen av brott både när det gäller att identifiera gärningsmän men också att exempelvis ha dörrknackning i ett område där vi tror att det är särskilt motiverat. Naturligtvis krävs det förebyggande arbete och vi tar ofta hjälp av andra aktörer som exempelvis Heby kommun säger Jörgen Wilestedt kommunpolis, Heby kommun.

Ny kampanj från polisen

Polisen vet att mörkertalet för våldsbrott är stort och lägger en hel del kraft på att fler utsatta ska ta steget att anmäla. I dagarna startar kampanjen ”våld är inte en privatsak” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.som bland annat uppmanar utomstående att ta kontakt med polisen i de fall någon tror att våld sker. I kampanjen finns information för både den som är utsatt för våld, den som utsätter andra för våld och för den som är utomstående.

Tillsammans är vi starka

- Vi inom kommunen behöver samverka med andra aktörer i det våldsförebyggande arbetet och då är polisen en jätteviktig samverkanspart. Under hösten ser vi tillsammans med polisen över hur vår samverkan inom området våld fungerar för att i nästa skede kunna utveckla vårt redan gemensamma arbete ännu mer säger Mina Hagenvall, enhetschef för hållbarhetsenheten i Heby kommun.

Våldsbrott är ett samhällsproblem och kan inte lösas av en aktör ensam. Det förebyggande arbetet är väldigt viktigt och det börjar redan med våra barn.

- Här vet jag att Heby kommun arbetar aktivt i sina skolor. Men det är också viktigt att som enskild person och medmänniska våga bry sig och ta hjälp om man har en misstanke om våld. Många av våra utredningar som leder till fällande dom börjar med att en utomstående ringer till polisen med en oro om våld, utan att vara helt säker på att det verkligen är så säger Jörgen.

Fler behöver ta ansvar

I det brottsförebyggande arbetet har Heby kommun nyligen antagit en lägesbild och åtgärdsplan där bland annat utbildningsbehovet hos våra egna medarbetare rörande kunskap om våld i nära relation ska ses över.

- Vi behöver bli fler som tar ansvar för att motverka våldet, det är viktigt. Om du och din verksamhet vill lära er mer om våld, våldsprevention och hur ni kan bidra så får ni gärna kontakta mig på mina.hagenvall@heby.se Vi har tips om information och utbildningar. Det är när vi gör det tillsammans som vi blir bäst och kan hjälpa så många som möjligt.

Är du utsatt eller utsätter du andra för våld? Det finns hjälp att få!

112
https://www.sosalarm.se/trygghet/viktiga-telefonnummer/112 Länk till annan webbplats.
Telefon: 112

Polisen
https://polisen.se/utsatt-for-brott Länk till annan webbplats.
Telefon: 114 14

Kvinnofridslinjen
https://kvinnofridslinjen.se/ Länk till annan webbplats.
Telefon: 020-50 50 50

Brottsofferjouren
https://www.brottsofferjouren.se Länk till annan webbplats.
Telefon: 116 006

BRIS
https://www.bris.se/for-vuxna/start/ Länk till annan webbplats.
Telefon: 077 – 150 50 50 (svenska)
Telefon: 077 – 448 09 00 (arabiska)

Roks
www.roks.se Länk till annan webbplats.

Viktiga lokala telefonnummer

Vid oro för att ett barn far illa kan du göra en orosanmälan hos socialtjänsten i Heby kommun 0224-360 00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 november 2024
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin