EU-val 2024 - Röstkort

Händer håller i jord

På ditt röstkort står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider. Du får också förslag på lokaler där du kan förtidsrösta. Har du inte fått ditt röstkort eller exempelvis har tappat det kan du från och med den 13 maj beställa ett nytt hos Valmyndigheten.

Alla som har rösträtt får ett röstkort

Om du har rösträtt får du ett röstkort skickat till dig med posten. Du som bor i Sverige får ditt röstkort senast den 22 maj. Du som bor utomlands och är med i den svenska röstlängden får ditt utlandsröstkort senast den 25 april.

När behöver du röstkortet?

Du måste ha med dig ditt röstkort om du ska förtidsrösta i Sverige. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal.

Mer om röstkort Länk till annan webbplats.

EU-medborgare som vill rösta i EU-valet

Du som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige men folkbokförd i Sverige kan välja om du vill rösta i EU-valet i Sverige eller i det land där du är medborgare.
Du behöver fylla i en blankett för att antingen anmäla dig till den svenska röstlängden eller för att avanmäla dig ifrån den, eftersom du bara för rösta i ett land. Sista dag för att anmäla dig eller avanmäla dig är den 10 maj

Mer om EU- medborgare som vill rösta i EU-valet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utlandssvenskar som vill rösta i EU-valet

Du som är utlandssvensk kan rösta i EU-valet men du behöver anmäla dig till den svenska röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den. Du kan anmäla dig via en blankett på skatteverket.se eller genom att rösta på en ambassad eller brevrösta från utlandet.

Mer om utlandssvenskar som vill rösta i EU-valet Länk till annan webbplats.

Mer om att rösta från utlandet Länk till annan webbplats.


Läs mer om EU-valet här Länk till annan webbplats.

Har du frågor kring valet är du välkommen att kontakta vår Medborgarservice, 0224-360 00.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 maj 2024
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin