Offentliga måltidens dag i Lövsta köket med Fanny

Fanny Lundquist (längst fram) med hela gänget i köket på Lövsta Vård- och omsorgsboende

Fanny Lundquist (längst fram) med hela gänget i köket på Lövsta Vård- och omsorgsboende

Idag den 19 oktober är det den offentliga måltidens dag. Det vill vi fira genom att träffa Fanny Lundquist som är köksansvarig för köket på Lövsta vård- och omsorgsboende.

Fanny har arbetat i köket på Lövsta sedan boendet öppnade. Sin karriär i kommunen startade hon redan för tio år sedan efter gymnasiet då hon började sommarjobba i köken på Tallgården och Liljebacken.

Ny roll utvecklar

Genom sin nya roll som köksansvarig känner Fanny att hon fortsätter att utvecklas i sitt arbete.

- Det finns alltid något nytt att lära sig, det finns många olika grenar att utvecklas inom. I ett kök så ska man ha hand om beställningar, ekonomi, inköp, bakning, näringsinnehåll och mycket mer. Jag känner att jag utvecklas hela tiden. I min nya roll som köksansvarig känner jag också att jag får en större inblick i verksamheten. Sedan är det fantastiskt att få vara med och starta upp ett helt nytt kök på ett helt nytt boende säger Fanny.

Maten förändras på tio år

En hel del har hänt med maten i offentlig sektor på tio år. Det är nya generationer som bor på boenden och även nya generationer i köket. Sammantaget har det påverkat behoven som de boende har och utbudet på maten i köken.

- Jag tycker att det är viktigt att behålla grunderna, grundkunskaper för att skapa god och hälsosam mat. Sedan tycker jag att det är roligt att få in mer av annan mat än bara vår egen husmanskost på våra menyer. Att få in mera grönsaker och vegetariska alternativ är också spännande. Det gäller att man är öppen att testa nytt och att ta emot tips och nytänkande från andra säger Fanny.

Vi arbetar alla mot samma mål

Köket på Lövsta serverar ca 70 portioner om dagen och här arbetar fyra heltidsanställda. Alla kommer ifrån olika kök och har tagit med sig sina erfarenheter till det nya arbetslaget. Köket har 11 veckors menyer som rullar och uppmärksammar all mat som hör högtider till. Det har även lunchservering för privatpersoner och säljer matlådor om det blir mat över.

- Vi vill att alla ska tycka om maten och vi arbetar självklart också med specifika önskemål och självklart allergier där det finns. Vi arbetar alla mot samma mål i vårt kök säger Fanny

Idag på offentliga måltidens dag så serverar köket Herrgårdskassler med klyftpotatis.

Tack Fanny!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 oktober 2023
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin