Nytt multispår vid elljusspåret i Östervåla

Larsåke Larsson

Larsåke Larsson, ordförande för skidsektionen vid Östervåla IF

Nu har arbetet med att bygga ett nytt multispår vid elljusspåret i Östervåla börjat.

Det är skidsektionen på Östervåla IF som är initiativtagare och projektledare för det nya multispåret. Multispåret kommer att göra naturen tillgänglig för fler och se till att fler kan träna skyddat från trafik.

- Multi betyder ju många och det är många som ska kunna få användning av spåret. Det kommer att vara till för allmänheten precis som elljusspåret är idag och mer tillgängligt för flera. För de som har svårt att röra sig, till exempel om man går med rullator eller sitter i rullstol så kan man gå ut i skogen på en asfaltsslinga. Sedan är det till för rullskidor, rullskridskor och cykel. Det kommer också gå en grusad banan parallellt med asfaltsdragningen för de som inte vill springa eller gå på asfalt säger Larsåke Larsson, initiativtagare till multibanan och ordförande för skidsektionen vid Östervåla IF.

 

Multibanan i Östervåla

Larsåke Larsson vid en etapp av den nya multibanan i Östervåla

Delar av elljusspåret avstängt

Banan kommer att kosta fem miljoner kronor och bli 1.75 kilometer lång. Asfaltsslingan kommer att vara 3.5 meter bred och grusslingan 1 meter bred. Arbetet beräknas att vara klart till midsommar men redan i vinter så kan den som vill åka skidor som vanligt i spåret. Under de kommande månaderna, oktober och november är delar av elljusspåret avstängt men man kan fortfarande gå vissa sträckor.

- Just nu under oktober och november är delar av området avspärrat och man kan inte ta sig igenom hela elljusspåret. Det är bra om människor inte går in på det avspärrade området eftersom det pågår arbete med stora maskiner. Belysningen kommer inte heller att vara i bruk under den här tiden men man kan gå en bit vid infart via Ol-jansvägen och sedan vända och gå tillbaka säger Larsåke.

 

Larsåke Larsson vid Multibanan i Östervåla

Under oktober och november är delar av elljusspåret avstängt

Mycket arbete ligger bakom

Det är skidsektionen vid Östervåla IF med Larsåke i spetsen som är initiativtagare till den nya multibanan. Det är fyra personer till förutom Larsåke själv som har planerat arbetet som har tagit cirka tre år innan det nu har blivit verklighet.

- Det tar tid, och det är ett stort beslut att ta att sätta igång ett sådant här projekt. Sedan måste man hitta rätt personer som är villiga att lägga ner sin egen tid i arbetet. Det tar också lång tid att samla in så mycket pengar säger Larsåke.

Multibanan kommer att heta Sala Sparbank Arena och Sala Sparbank och Allmänna Arvsfonden har varit avgörande för att få projektet att gå ihop ekonomiskt, men många fler har varit med och ställt upp som sponsorer för att banan ska bli verklighet.

- När vi visste att vi hade fått ihop till halva delen av den totala kostnaden då var det ju idé att satsa för fullt. Nu har vi flera sponsorer som kommer att synas och få egna sektioner längts med banan säger Larsåke.

Skön känsla att vara igång

Nu när arbetet är igång och resultatet av flera års hårt arbete börjar synas så kan Larsåke glädjas.

- Det känns bra nu att de tankar man haft länge förverkligas och det ska bli skönt att komma bort från trafiken där vi tidigare har tränat med rullskidor säger Larsåke.

Skidsektionen vid Östervåla IF har idag cirka 100 aktiva medlemmar både barn och vuxna.

Multibanan i Östervåla

Multibanans dragning färglagd för olika etapper av byggnationen

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 oktober 2023
Sidan publicerad av:
Charlotta Nord