Johan Eklund ny köksansvarig på Östervåla skola ger tips för minskat matsvinn.

Johan Eklund, köksansvarig, Östervåla skola

Johan Eklund, köksansvarig, Östervåla skola

Idag, den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. Vi vill uppmärksamma det arbete som våra skolkök gör för att minska matsvinnet och samtidigt passa på att presentera vår nya köksansvarige på Östervåla skola Johan Eklund.

Johan har arbetat hos oss sedan i Maj. Han har tidigare arbetat som kökschef i Uppsala kommun i olika kök under åtta år. Han trivs bra med att arbeta i ett mindre kök än tidigare.

- Skolorna i Uppsala är större och har flera kök vilket göra att det blir mycket mer administrativ arbete. Här i Östervåla blir det mycket mer matlagning för min del och det är ju det jag gillar säger Johan.

Arbete för mindre matsvinn

På skolköket i Östervåla arbetar man aktivt med att förhindra matsvinn i sitt kök.

- Det hjälper att laga maten från grunden, dels så vet du exakt vad maten innehåller men du har också möjlighet att ta tillvara på alla delar. Om du ska tillaga vitkål så släng inte stammen gör en coleslaw på den istället säger Johan.

Det roligaste med att arbeta med mat tycker Johan är att få laga bra mat och att ha nöjda gäster.

- Vi försöker få barnen att åtminstone smaka på maten som vi har lagat även om de ibland kan vara skeptiska. Vi serverar minst två rätter varje dag så det ska finnas att välja mellan. Vi försöker även prata med barnen om att bara ta så mycket de tror att de kommer att äta, också det för att minska matsvinnet. Ta hellre en portion till istället för att ta för mycket och slänga mat säger Johan

Lagar mycket från grunden

Köket försöker att laga så mycket mat som möjligt från grunden, dels hjälper det i sig att förhindra matsvinn men det finns också fler positiva aspekter på hemlagat.

- Du får en helt annan rätt, du kan påverka smakerna och du kan använda fina råvaror. Vi har till exempel mycket lokalt producerat kött och så mycket lokalt odlade grönsaker som vi får tag på säger Johan.

Tre tips från Johan för att minska matsvinn

När det gäller arbetet med att minska matsvinnet har Johan tre tips han vill dela med sig av

  1. Låt inte maten stå framme för länge, ju längre maten står framme desto svårare är det att ta tillvara på den.
  2. Planera dina inköp. Äter du kokt potatis på måndag, stek den potatis som blev över på tisdag och ha bacon och svamp till. Blir de bacon och svamp över på tisdag, gör en pastasås av de på onsdag och så vidare.

  3. Rensa frysen ofta, det är en guldgruva och ligger saker för länge så blir det förstört.

Tack Johan för de tipsen och välkommen till oss!

 

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 september 2023
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin