Torka, värme och brandrisk
Hur tar du hand om dig själv under en värmebölja och vad gäller när det är torka? På den här sidan har vi samlat viktig information om torka, värme och brandrisk, till dig som bor i Heby kommun.
Vid torka
Var rädd om vattnet
För att det inte ska bli brist på dricksvatten behöver alla hjälpas åt att spara på vattnet. Här kommer därför några enkla tips från Havs- och vattenmyndigheten på hur du kan minska ditt vattenanvändande.
- Ta korta duschar i stället för att bada i badkar.
- Samla upp regnvatten från takrännor för att vattna trädgården.
- Stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig.
- Diska inte under rinnande vatten.
- Ställ en kanna med vatten i kylskåpet så har du kallt vatten redo, istället för att spola i kranen tills det blir kallt.
- Spola ur vattnet som stått still i kranen. Det kan man samla upp för att till exempel vattna växter med.
- Laga onödiga läckor och droppande kranar, över tid kan många kubikmeter gå till spillo.
- Vattna inte med dricksvatten.
Om din brunn sinar
Har du problem med sinande brunn eller behöver dricksvatten av någon annan anledning? Vi har vattenkiosker vid brandstationerna i Heby och Östervåla. Du behöver bara registrera dig för en vattennyckel hos VA- kundtjänst. Då kan du köpa och hämta vatten i våra vattenkiosker. Vi registerar dina köp när du hämtar vatten och sedan får du hem en faktura på ditt köp.
Kontakta oss för mer information
Du är välkommen att kontakta oss för att registera dig för en vattennyckel och få mer information om hur det hela går till.
Kontakta vår VA-kundtjänst: 0224-361 69, vattenochavlopp@heby.se
Mer information om våra vattenkiosker hittar du här
Du som är djurhållare eller har jordbruk
Vatten
Behöver du vatten till djurhållning är det möjligt att köpa och hämta vatten i våra vattenkiosker så länge tillgången är god för vår kommunala dricksvattenproduktion. Läs mer och hitta kontaktuppgifter under rubriken "Om din brunn sinar" här ovanför.
Bete/Slåtter
Heby kommun har inventerat sina egna grönytor för slåtter. Dessa finns lokaliserade i Heby, Harbo och Östervåla och är av storleken 0,1- 0,6 hektar och totalt 2 hektar. Kommunen har även cirka 8 hektar hag- och ängsmark som kan upplåtas som bete. Ytorna är varierande i storlek 0,9- 2,3 hektar och finns i Heby, Tärnsjö, Vittinge och Harbo. Är du intresserad av att låna mark för bete eller slåtter så kontakta landsbygdsstrateg Kerstin Gauffin. Du kan ansöka löpande under hela sommaren och det är först till kvarn som gäller.
Kerstin.gauffin@heby.se
0224-645 48
Villkor
- Det spelar ingen roll om du har lantbruksdjur eller djur för sällskap, men djuren måste finnas inom Heby kommun och det måste vara för eget bruk, ej säljas.
- Arbetet med slåtter ska utföras professionellt med hänsyn till omgivningen (infrastruktur, träd, buskar, människor) liksom, att ordna med stängsling och vatten till djuren på betesmarken, står du själv för.
- En yta får inte tingas längre än 2 veckor innan påbörjad slagning.
- Om gräset pressats och eventuellt plastats så ska det plockas bort omgående.
- Heby kommun tar inget ansvar för om det finns burkar, plast, sten, ogräs eller annat skräp på dessa marker. Se över området ordentligt innan du börjar slå.
- Du får ingen ersättning för att slå av gräset, stängsla, tillhandahålla vatten till djuren, däremot låta djuren beta/behålla det slagna gräset. Eventuellt stängsel plockas ner efter betesperioden.
Länsstyrelsen Uppsala län sammanför djurägare som söker betesmarker med markägare som har naturbetesmarker och fodermarker med vall men saknar betesdjur. Betesförmedlingen bygger på att du som djur- eller markägare informerar om djur eller marker. Du kan då hitta en eller flera samarbetspartners som passar just dina önskemål. Läs mer om hur du gör via länken nedan.
Vid värme
Värmebölja
Höga temperaturer kan vara påfrestande på hälsan, därför är det viktigt att du vet hur du tar hand om dig själv på bästa sätt vid värmeböljor.
Ett bra tips är att följa Folkhälsomyndighetens råd när det är varmt ute:
- Se till att dricka vatten ofta.
- Vädra gärna på natten, eller när det är svalare utomhus än inomhus.
- Använd gardiner och persienner för att stänga ute solskenet.
- En kall dusch eller en blöt handduk om nacken är bra för att svalka sig.
- Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.
- De flersta mediciner ska förvaras svalare än +25 grader, läs på bipacksedeln.
Vissa är särskilt känsliga vid värme
Äldre personer och små barn är känsligare för höga temperaturer och har svårare att känna törst. Se därför till att de får i sig tillräckligt med vätska under dagen.
Även gravida, kroniskt sjuka, personer med funktionsvariation och personer som tar vissa läkemedel kan vara särskilt känsliga för värme. Se till att tipsa dem om råden.
Ifall du behöver söka vård
- Ring 112 genast om du eller någon annan har misstänkt värmeslag
- Ring telefonnummer 1177 om du istället vill ha sjukvårdsrådgivning
Brandrisk
Vid torrt väder kan Länsstyrelsen besluta om eldningsförbud eller skärpt eldningsförbud. Håll dig uppdaterad och läs mer hos Länsstyrelsen om vad eldningsförbud innebär.
Om eldningsförbud hos Länsstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 12 juli 2023
- Sidan publicerad av:
- Linda Ahlin