Kungaparet gör
jubileumsbesök i Uppsala

Händer håller i jord

Den 27 april kommer Kungaparet till Uppsala. Alla länsbor inbjuds att delta i firandet av H.M. Konungens 50 års-jubileum på tronen.

Landshövdingen står som värd för besöket som bland annat består av ett publikt firande på S:t Eriks torg, kortege med häst och vagn genom delar av staden samt plantering av träd i Slottsbacken. Under dagen finns det många tillfällen att möta Kungen och Drottningen.

Program

10.00 Kungen och Drottningen anländer till Uppsala centralstation (spår 8a).

10.15 Kungaparet besöker Upplandsmuseet. Visning av utställningen Kungligt besök – Uppland & Kungen. Museet är endast öppet för kungaparet med sällskap.

Från kl. 12.00 är Upplandsmuseet öppet för allmänheten. och museibesökarna bjuds in till en omfattande programdag med tårta, föredrag, slöjd, folkmusik och den nya utställningen. Läs mer hos Upplandsmuseet: Programdag – Kungligt besök - UpplandsmuseetLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

10.45 Jubileumsprogrammet tjuvstartar på S:t Eriks torg.

11.00 Kungaparet promenerar från Upplandsmuseet till S:t Eriks torg.

Jubileumsprogram på S:t Eriks torg: Musik och sång av bland andra Hemvärnets musikkår och Uppsala musikklasser. Tal av Kungen, landshövding Stefan Attefall och kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling.

12.00 Kungaparets hästkortege avgår från S:t Eriks torg.
Kortegen med hästar och vagn från Hovstallet startar vid S:t Eriks torg och går längs Sysslomansgatan, Skolgatan, Kyrkogårdsgatan, Övre Slottsgatan och Drottning Kristinas väg upp till Uppsala slott.

12.15 Lunch på Uppsala slott för inbjudna gäster. Vid lunchens serveras Upplands landskapsmeny.

14.25 Kungen planterar ett träd i Slottsbacken till minne av jubileumsbesöket. En minnesplakett presenteras. Allmänna sången framträder vid Gunillaklockan.

15.00 Överflygning med Jas 39 Gripen från Flygvapnet.

15.10 Kungaparet lämnar Uppsala.

Program och tider kan komma att förändras.

Mer information om kungaparets besök i Uppsala hittar du på
Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 april 2023
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås