Berättelsen kommer till liv via rollspel - biblioteket spelsatsar för unga

Caroline Wänblad sitter framför bokhylla i Östervåla bibliotek

Caroline Wänblad, projektledare Stärkta bibliotek

Caroline Wänlund är projektledare för projektet Stärkta bibliotek som är finansierat av Kulturrådet. Projektet riktar sig mot ungdomar, och Caroline har satsat på brädspel och rollspel på biblioteket tillsammans med ungdomarna.

I höstas besökte Caroline Wänlund Musikskolans teatergrupp för ungdomar som en del i sitt uppsökande arbete inom projektet Stärkta bibliotek. Hon frågade ungdomarna vad de skulle vilja göra på biblioteket och möttes först av tystnad. Sedan utropade teaterläraren Anja Björck att [namn] gillar rollspel. Några månader efter besöket hade det kommit in flera förslag från ungdomar om rollspel på biblioteket och Caroline beslutade sig för att satsa.

- Jag visste inte var jag skulle börja, eftersom jag aldrig rollspelat, så jag bad Anja om numret till ungdomen i hennes teatergrupp. Hen fick hålla i de första två träffarna i utbyte mot biobiljetter. Kommunens ungdomscoacher kom också. Alla fick pizza! Nu är vi en liten grupp på åtta personer som ses regelbundet. Vi spelar brädspel och rollspel och de har kommit med många bra förslag på hur vi kan utveckla vår spelkultursatsning, säger Caroline.

I övrigt har man brädspelskvällar en gång i månaden i Heby och i Östervåla har Caroline testat att ha lajv. Det här arbetet med spel är möjligt genom samarbete med Musikskolan och kommunens ungdomscoacher. Spelaktiviteterna är uformade med fokus på unga med vuxna är också välkomna.

- Precis som läsning är spel ett underbart sätt att lära känna människor med olika bakgrund och i spridda åldrar. Rollspel är ett av de allra bästa sätten att få en grupp begeistrade av en berättelse, säger Caroline.

Framöver vill Caroline och ungdomarna testa många fler sorters spel. På listan står bland annat anime-rollspel, 3D-printa speldelar och skapa cosplay.

Kontakt

caroline.wanlund@heby.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 april 2023
Sidan publicerad av:
Charlotta Nord