Så här erbjuds vaccinering mot covid-19 i Uppsala län efter 1 mars

Händer håller i jord

Från den 1 mars gäller nya rekommendationer för vaccination mot covid-19. Nu rekommenderas endast personer som är över 80 år eller som bor på ett särskilt boende att ta en påfyllnadsdos under våren. Övriga i riskgrupp, bland annat gruppen yngre äldre, rekommenderas att vänta till hösten med nästa covid-vaccination.

– Det är fortfarande viktigt att vaccinera sig om man ingår i en av riskgrupperna, men rekommendationerna skiljer sig åt mellan olika åldersgrupper. Det gäller att ta sitt vaccin i rätt tid, för att det ska få bästa möjliga effekt, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Region Uppsala vaccinerar i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär följande:

  • Den som är 80 år eller äldre eller bor på ett särskilt boende rekommenderas två doser under året, en under våren och en inför höst- och vintersäsongen 2023/2024. Det ska gå sex månader mellan doserna. Region Uppsala kommer att skicka kallelser, men om någon inte har fått kallelse kan man själv boka tid via Region Uppsalas bokningstelefon eller hos en vaccinationsbyrå.
  • Den som är 65-79 år eller är 18 år eller äldre och ingår i riskgrupp rekommenderas en påfyllnadsdos under hösten, som ger skydd inför höst- och vintersäsongen 2023/2024. Det ska ha gått sex månader sedan tidigare dos. Personer i den här gruppen har också möjlighet att vaccinera sig med en dos under våren, om de så önskar.
  • Den som är 50–64 år rekommenderas en påfyllnadsdos under hösten, som ger skydd inför höst- och vintersäsongen 2023/2024. Det ska ha gått nio månader sedan tidigare dos.
  • Den som är 18-49 år och inte tillhör någon riskgrupp rekommenderas inte längre vaccination mot covid-19, vare sig grundvaccination eller påfyllnadsdos. Den som ändå vill bli vaccinerad kan fortfarande bli det.

Liksom tidigare är all vaccination mot covid-19 avgiftsfri. Den nya rekommendationen gäller till och med den 29 februari 2024.
– Det kan verka krångligt med olika rekommendationer för olika grupper, men egentligen är det en förenkling. Vi går ifrån att räkna doser. Vaccinationen mot covid -19 kommer att likna vaccinationen mot säsongsinfluensa. Det är något vi erbjuder till grupper som riskerar att bli svårt sjuka, som ett extra skydd inför vintern, säger Anna Gillman.

Så här erbjuds covid-19-vaccinationer i Uppsala län efter 1 mars Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 februari 2023
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås