Lägg på luren – hjälp till att stoppa telefonbedrägerierna

Händer håller i jord

Just nu genomför polisen en nationell kampanj mot telefonbedrägerier. De senaste åren har antalet telefonbedrägerier ökat kraftigt.

I region Mitt, där Uppsala län, Västmanlands län och Gävleborgs län ingår, anmäldes drygt 1 600 telefonbedrägerier under 2022 jämfört med 800 anmälningar året innan, alltså en fördubbling i antalet brott. Bara i region Mitt har bedragarna kommit över drygt 46 000 000 kr för 2022. En enorm summa pengar.

Så kan ett telefonbedrägeri gå till

Ofta riktar telefonbedrägerier in sig på dig som är äldre för att komma åt dina besparingar. Ett tillvägagångssätt kan vara att någon ringer dig och utger sig för att vara från din bank. Du blir sedan uppmanad att logga in med ditt bank-id för att hantera en situation på banken. Det kan vara att någon försöker ta ett lån i ditt namn, ditt konto är tömt på pengar eller att någon gjort en överföring i ditt namn. Ofta försöker bedragaren att påskina att situationen är stressad och att du måste ta snabba beslut.

Skydd mot telefonbedrägerier

Följande punkter kan du ha i åtanke och sprida till dina nära och kära för att skydda dig och dem mot telefonbedrägerier:

  • Lägg på luren – Om du blir osäker, ska du avsluta samtalet.
  • Logga inte in eller lämna ut koder på uppmaning av någon annan.
  • Lita inte på den som ringer, även om den verkar trovärdig.

Du kan läsa mer om polisens satsning och vad de gör för att förhindra telefonbedrägerier på deras hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 februari 2023
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin