Stämningsfull invigning av Familjecentraler i Heby kommun

Gammelmormor, kvinna med barn i armarna sitter intill ett fönster

Carolina Jurå och hennes son Waldo tillsammans med Waldos gammelmormor Agneta. Alla på plats under invigningen.

Det var en härlig stämning i luften under invigningen av Familjecentraler i under tisdagen. På plats var föräldrar, barn, och representanter från Heby kommun, Svenska kyrkan och region Uppsala.

Under tisdagen 14 februari invigde vi våra Familjecentraler i Heby kommun. På plats i församlingshemmet i Östervåla fanns barn och föräldrar, politiker och tjänstepersoner från Heby kommun och representanter från Svenska kyrkan och Region Uppsala. Det bjöds på lila marsipantårta, invigningstal av bland annat kommunalråd Marie Wilén (C), sångstund och trivsamt mingel i lokalerna.

Familjecentralerna som vänder sig till barn och deras föräldrar erbjuder ett enkelt sätt att komma i kontakt med till exempelvis BVC-sköterska, barnmorska, familjebehandlare och tandläkare. Det är ett upplägg som bygger på samverkan mellan olika aktörer, här i Heby kommun mellan Region Uppsala, Svenska kyrkan och kommunen. Familjecentraler finns i Tärnsjö, Östervåla, Heby, Harbo och Morgongåva.

Hanna Röngren, förändringsledare för effektiv och nära vård i Heby kommun, har varit projektledare för arbetet med att få i stånd Familjecentraler och hon ser fram emot att Familjecentralerna nu ska komma igång.

– Vi fick i uppdrag att se över möjligheterna i mars 2022 och knappt ett år senare är vi igång, vilket känns jätteroligt. Det här är ju en långsiktig satsning där vi ska arbeta för att bygga relationer och tillit till familjerna som besöker oss. De öppna förskolorna är en förutsättning för Familjecentralerna, därför är det så bra att vi nu har ett samarbete med Svenska kyrkan, som ju är den aktör som driver öppna förskolor i vår kommun.

Hanna Röngren sitter vid ett bord

Hanna Röngren, förändringsledare för effektiv och nära vård

Det finns också en stor enighet och lust att börja arbeta tillsammans, vilket är tydligt under invigningen då representanter från olika professioner står samlade och pratar om framtiden. Det är en glad och förväntansfull stämning i luften.

– Tänk vad vi kan skapa tillsammans med våra olika kompetenser, kunskaper och förutsättningar, säger Cecilia Jansdotter som är kyrkoherde i Östervåla Harbo pastorat.

Kyrkoherde Cecilia Jansdotter och Nina Eriksson församlingsassistent

Kyrkoherde Cecilia Jansdotter och Nina Eriksson församlingsassistent.

Det var många föräldrar och barn samlade på den stora runda mattan under invigningens sångstund. Några som deltog i sången var Carolina Jurå och hennes son Waldo, tillsammans med gammelmormor Agneta. De brukar komma till öppna förskolan för att träffa andra familjer och deras barn.

– Det är positivt att det nu blir Familjecentral här på öppna förskolan. Det är bra att få lite tips, ha hjälp nära till hands och veta vem man ska vända sig till i olika frågor, säger Carolina.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 februari 2023
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås