Fest och glädje under invigningen av nya Lövsta vård- och omsorgsboende

Katarina Virhammar och Fanny Lundqvist från Kostenheten serverar bubbel och snittar på invigningen av Lövsta. Här häller de upp alkoholfri cider i höga glas i boendets reception.

Katarina Virhammar, kostchef, och Fanny Lundqvist, köksansvarig på Lövsta, serverar cider och snittar till invigningens gäster.

Det var bubbel, snittar, lokal konst och feststämning när Lövsta vård- och omsorgsboende i Heby invigdes onsdagen den 18 januari. Det bjöds på tal, bandklippning och guidade visningar i det alldeles nybyggda boendet.

- Det började som en vision. Medarbetare, politiker och våra pensionärsorganisationer hade workshops för att komma fram till vad vi behövde och vad vi ville ha. Listan blev lång. Vi ville ha 80 lägenheter, kontor för hemtjänst och hemsjukvård och storkök och kafé. Vi ville ha fokus på hemtrevliga och trivsamma, stödjande miljöer och smarta lösningar för de boende, anhöriga och medarbetare. Vi ville ha en trädgård med bersåer för vila, en trädgård som inbjuder till aktivitet, odling, rörelse och promenader. Vi ville ha grill, odlingsbäddar, boulebana och utegym. Nu står det här. Wow! Visionen är här. Och jag tycker faktiskt att det har blivit bättre än visionen, sa Karin Johansson, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden, i sitt invigningstal.

En glädjens dag

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krispinsson (C) konstaterade att vi nu står rustade inför framtiden när det gäller äldreomsorgen i södra kommundelen och att Lövsta är ett resultat av beslut som togs om framtidens äldreomsorg 2013.
- Jag kan bara instämma med Karin, det är en glädjens dag i dag, sa Annika Krispinsson.

Fint samarbete och starkt stöd

Åsa Johansson, vård- och omsorgschef, framhöll det mycket fina samarbetet vi har haft med hyresvärden Altura, fastighetsföretaget Drevviken, Archus och entreprenören Veidekke.
- Jag vill särskilt tacka vår projektledare Patrik Englund på Drevviken som varit vårt stora stöd och på ett outtröttligt sätt hållit koll på allt, stort som smått, och verkligen försökt att hjälpa oss för att det ska bli precis så som vi vill ha det. Sedan vill jag självklart tacka Karin Johansson som har säkerställt arbetet från verksamhetens sida. Du har verkligen varit spindeln i nätet och hållit ordning på allt. Stort tack, sa Åsa Johansson.

Fixargruppen har planerat, flyttat
och ställt i ordning

Lövstas fixargrupp berättade om sitt arbete med att planera, ställa i ordning, beställa, flytta saker från Tegelbacken och mycket mycket annat.
- Det här har varit så roligt. Tänk att få vara med och göra i ordning ett helt nytt boende och nu ska vi få jobba här. Det känns fantastiskt, sa Anna-Carin Pettersson som ingår i fixargruppen och som nu ska jobba som undersköterska på det nya boendet.

Konst och utsmyckning av 18 lokala konstnärer

Efter tal och bandklippning väntade en guidad visning av Lövsta. Hemvisterna är de olika avdelningarna som alla har ett eget kök centralt placerat utanför lägenheterna tillsammans med en vardagsrumsdel och en matsal. Allt för att det ska vara så hemlikt som möjligt. Varje våning har sin egen färg för att göra det tydligt för de boende. I bottenvåningen finns en reception och boendets kök och här finns också en kafédel för besökare.
Boendet är utsmyckat med konst från 18 konstnärer med kopplingar till Heby kommun. Det är allt från tavlor till textilkonst, keramik och skulpturer som pryder boendets olika delar. Redan i entrén möts besökarna av en av Sonja Petterssons välkända hundar som hälsar välkommen.

Dags för inflytt

Den 23 januari flyttar de första hyresgästerna in på Lövsta och sedan blir det fortsatt inflytt under den närmaste månaden.
- Det ska bli så roligt att äntligen få välkomna våra hyresgäster. Vi tar det i lugn takt och delar upp inflytten i flera etapper, säger Thérèse Siwertsson, en av enhetscheferna på Lövsta.
Under de närmaste veckorna kommer också hemtjänsten och hemsjukvården att flytta in i sina nya lokaler.

Under våren kommer vi att återvända till Lövsta och då får du bekanta dig närmare med boendets olika verksamheter och medarbetare. Inom kort kommer också en digital rundvandring att presenteras här på heby.se.

Torsdagen den 19 januari, klockan 14.00-19.00, är det öppet hus för alla som vill komma och titta på det nya boendet. Varmt välkommen! Läs mer via länken nedan.

Välkommen att kika in på vårt nya vård- och omsorgsboende Lövsta




Annika Krispinsson, vård- och omsorgsnämndens ordförande, klipper invigningsbandet på Lövsta.

Annika Krispinsson (C), vård- och omsorgsnämndens ordförande, klipper invigningsbandet på Lövsta.

Åsa Johansson, Annika Krispinsson och Karin Johansson invigningstalade alla tre under invigningen av Lövsta.

Åsa Johansson, vård- och omsorgschef, Annika Krispinsson (C), vård- och omsorgsnämndens ordförande och Karin Johansson, verksamhetschef, höll alla tal under invigningen av Lövsta.

Lövsta fixargrupp berättade om sitt arbete under invigningen.

Lövsta Fixargrupp berättade om sitt arbete med förberedelserna av Lövsta.

Bilder från en hemvist på Lövsta. Vardagsrumsdelen har inretts med svalt röda soffor.
Hemvist på Lövsta. Hörna med röda fåtöljer med utsikt över det nya parkområdet bakom boendet.
Verk av lokala konstnärer syns överallt på Lövsta. Här en skulptur av två hundar på en äldre byrå med spetsduk.

Konst från lokala konstnärer syns överallt på boendet.

Det nya växthuset utanför Lövsta.

På Lövstas gård väntar det nya växthuset på sol, värme och växter.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 januari 2023
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås