Möt vår nya medarbetare Lars Bergkvist – Köksansvarig på Heby centralkök

Händer håller i jord

Lars Bergkvist började som köksansvarig på Heby centralkök för ungefär två månader sedan. Redan har det hänt en del förändringar och Lars har fler idéer för framtiden.

Som utbildad bagare och kock har Lars Bergkvist arbetat som förste kock på Uppsala Universitet de senaste 15 åren. Efter så lång tid ville Lars testa på något annat och sökte tjänsten som köksansvarig på Heby centralkök.

- Jag bor ju här i kommunen så det blir närmare till arbetet för mig nu men framförallt var jag sugen på att göra något nytt säger Lars.

Många portioner mat per dag

1200 portioner mat produceras från Heby centralkök varje dag. Härifrån får vissa skolor och förskolor som inte har eget tillagningskök sin mat och såklart alla elever på Heby skola, Junibacken och Bullerbyn. Det finns även en del av de som är anställda inom kommunen som kommer hit och äter lunch. Totalt arbetar nio medarbetare här och tre av dem är kockar. Som köksansvarig är Lars bland annat ansvarig för produktionen, kvaliteten på maten och kontakten med skolor och förskolor.

- Det bästa med mitt arbete är när barnen testar nya råvaror och tycker om maten, när de upptäcker nya smaker. Vi har tillexempel börjat med att baka eget bröd och de har varit populärt säger Lars.

Laga mat från grunden

Att laga mat från grunden är något som Lars vill utveckla mer för Heby centralkök. Dels blir det billigare och dels blir det godare. Hittills har köket börjat med två nya rätter som de lagar från grunden, en panerad fisk och en kycklinggryta.

- Näringsinnehållet i maten är ju otroligt viktigt om du ska kunna sitta på lektioner och ha koncentration och dessutom växer ju barnen säger Lars.

Matsvinn en viktig arbetsuppgift för framtiden

Att jobba med svinn är också något som köket kommer att börja arbeta mer med. Att ta tillvara mat och återanvända i en sallad eller baka in råvaror i bröd är inte bara gott utan viktigt.

- Vi vill försöka laga mat här så att det inte blir något kvar i framtiden, använda upp allt som vi köper. Att lägga gårdagens ris i en sallad i salladsbuffén funkar utmärkt tillexempel säger Lars.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 december 2022
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin