Bli god man - och gör vardagen enklare och tryggare för någon

Det bästa med att vara god man är att bli tillfreds av att hjälpa en medmänniska. Det säger Anna Hellberg. Hon, Sheik Khalled och Bernth Nyström är gode män till personer som behöver stöd i vardagen.

Att vara god man tar några timmar i månaden – och är värt mycket för de personer som får hjälp.

–Det är roligt att vara god man. Det är ett bra tillfälle att göra något bra för någon annan. Du får göra samhällsnytta och hjälpa en medmänniska, säger Anna Hellberg.

Glad medelålderskvinna

"Det är roligt att vara god man. Det är ett bra tillfälle att göra något bra för någon annan" säger Anna Hellberg Foto: Uppsala kommun

Hon började som god man åt ensamkommande barn 2015. Efter några år fick hon frågan om att fortsätta som god man åt vuxna. Hon var lite tveksam först. Vilken arbetsinsats skulle krävas för att sköta deras ekonomi?

–Men jag fick snabbt kläm på det, eftersom jag fick jättebra hjälp av den gode man som lämnade över uppdraget. Jag sköter redovisningen enligt hennes modell. Den är ganska enkel!

Nu har Anna flera uppdrag som god man. Hon sköter ekonomin och kontakterna med myndigheterna. Bor personerna på ett boende håller hon kontakt med personalen. Och hon är professionell i relationen med anhöriga.

– Det är viktigt att ha en vilja att samarbeta. Då löser sig allt.

Det krävs inga förkunskaper om ekonomi

En god man behöver inte ha stora kunskaper om redovisning och ekonomi. Men siffrorna i årsredovisningen ska stämma. Anna kollar därför inkomster och utgifter varje månad.

– Jag hjälper personerna att få pengarna att räcka och ser till deras bästa. Det som krävs är att jag är noggrann, gillar att ta reda på saker och snabbt kan fixa det som behöver ordnas.

Vid nya uppdrag kan det ta tid att reda ut vilken ersättning personerna har rätt till, om de har rätt till färdtjänst och sjukresor och annat stöd.

– När situationer löser sig känns det bra. Jag håller mig alert och lär mig nya saker hela tiden. Det är kul. Och jag får en bredare inblick i hur samhället fungerar.

En god man har koll på hur samhället fungerar

Att veta hur samhället fungerar är viktigt som god man.

– Du måste veta vilken myndighet du ska vända dig till för att få svar på olika frågor. Det är ett stort ansvar att ta hand om någons ekonomi, säger Sheik Khalled, som är god man åt flera Uppsalabor sedan fem–sex år.

Medelålders man med glasögon

"Det är ett stort ansvar att ta hand om någons ekonomi" säger Sheik Khalled. Foto: Uppsala kommun

Men det är inte särskilt svårt och ställer inga särskilda krav, poängterar han. Det är som att sköta sin egen ekonomi.

– Jag tar hand om samma saker när jag sköter någon annans ekonomi. Jag är ingen ekonom, men jag gillar matte.

Det är viktigt att ha koll hela tiden, till exempel på vart pengarna går när en person gör av med mer än vad budgeten tillåter.

– Det är en härlig känsla att kunna hjälpa till och göra en insats för någon som blir glad och jättetacksam. Det är det bästa med uppdraget som god man, säger Sheik.

Bernth Nyström är god man sedan 2006. Också han har flera uppdrag.

– Det bästa är att jag gör nytta för någon annan. Det finns ett skriande behov av gode män och det är en god gärning att hjälpa människor att bevaka sin rätt att söka ersättningar och bidrag och se till att de får ett meningsfullt liv.

Han listar fem saker som är viktiga för den som vill bli god man:

  • Ha tid för dialog och samtal.
  • Var ödmjuk och ha förståelse inför människors olikheter och svårigheter.
  • Använd ditt sunda förnuft.
  • Var flexibel. Uppdragen är olika, eftersom människor är olika.
  • Ha en grundläggande kunskap om rättigheter och skyldigheter i samhället.
Äldre herre med glasögon och skägg och mustach

"Vissa uppdrag innebär att de vill ha mig i sitt liv. Vi blir som vänner", säger Bernth Nyström. Foto: Uppsala kommun

Ekonomi och att göra budgetar är intressen som Bernth har.

– Jag tycker att det är kul, men bokföringen jag gör som god man är inte så komplicerad.

I början var det snårigt att förstå vilka myndigheter han skulle kontakta, men det har han lärt sig med åren.

Överförmyndarförvaltningen och föreningen för gode män kan ge svar

När Anna, Sheik och Bernth har frågor vänder de sig ofta till överförmyndarförvaltningen och föreningen för gode män och förvaltare. Överförmyndarförvaltningen kan ge allmän information och generella råd till gode män. Genom föreningen kan de få mer direkt vägledning och också möjlighet att träffa andra gode män att utbyta erfarenheter med.

– Vi kan berätta för varandra hur vi har löst svårigheter. Vi kan även höra intressanta föredrag, till exempel om bankers rutiner, säger Bernth Nyström.

Det sociala kan se olika ut

Att vara god man handlar främst om ekonomi, men även om socialt umgänge. Bernth tipsar gärna nya gode män om att tidigt sätta regler för hur det ska se ut.

– Vissa uppdrag innebär att de vill ha mig i sitt liv. Vi blir som vänner. Då kanske vi bestämmer att vi pratar en timme i veckan. Andra vill bara ha hjälp med att betala räkningar.

Bli god man du också

Vill du som Anna Hellberg, Sheik Khalled och Bernth Nyström göra någons vardag enklare och tryggare? Sök uppdraget som god man!

Läs mer och anmäl ditt intresse här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Heby kommun har gemensam överförmyndarförvaltning med Uppsala, Tierp, Östhammar, Älvkarleby och Knivsta kommuner. Uppsala kommuns överförmyndarförvaltning handlägger alla ärenden för de här kommunerna.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 december 2022
Sidan publicerad av:
Charlotta Nord