Nu är Aspnäs naturreservat tillgängligt för fler

Översiktsbild av Gåsholmen med trädäck som är format som en gås, sittplatser och värmestuga

Tillgängliga Gåsholmen i Aspnäs naturreservat

Tisdag 29 november bjöd Länsstyrelsen in till invigning av nya tillgängliga Gåsholmen i Aspnäs naturreservat. En anlagd gång med bra underlag gör det nu lätt att ta sig ner till sjön Tämnaren och väl där finns tillgänglig mulltoalett, ett vackert utformat trädäck och nya tillgängliga grill- och sittplatser.

Nu är Aspnäs naturreservat tillgängligt för fler människor, även för dem som har en funktionsvariation eller som kommer med barnvagn. Med start vid Aspnäs gård slingrar sig nu en bred och väl anlagd gång ner till sjön Tämnaren. Sträckan är ungefär 700 meter och kantas av räcken. Med jämna mellanrum finns vackra sittbänkar utformade som gäss för den som vill sitta ner och vila en stund. Väl nere vid sjön finns tillgänglig mulltoalett, ett vackert trädäck och nya tillgängliga grill- och sittplatser.

Omsorgsfull planering med gåsen som tema

Gåsen är ett omistligt tema för Gåsholmen som passande nog ligger vid Tämnaren som är en av Upplands fågelrikaste sjöar. Här häckar många skyddsvärda arter. Formen av en gås är återkommande i det vackra trähantverk som nu pryder platsen. Formen har naturligtvis med namnet och platsen att göra, men också med ett barnperspektiv som har funnits med i planeringen och i dialog med arkitekten som arbetat fram ritningarna och som också är certifierad sakkunnig i tillgänglighetsfrågor.

– Jag besökte den här platsen första gången sommaren 2020. Till hösten hade jag en vision klar om en stor tillgänglig anläggning med ett trädäck. Jag ville också ha ett tydligt barnperspektiv med fåglar och platser som är roliga för barn, säger Ronald Jildmalm, projektledare på Länsstyrelsen.

Ronald Jildmalm vid Gåsholmen framför en av de nya grillplatserna

Ronald Jildmalm, projektledare Länsstyrelsen

Tillgängligheten är det viktigaste

Utseendet har dock aldrig fått stå över tillgängligheten. Tillgänglighetsperspektivet finns med i minsta lilla detalj, allt från beslag till höjden på grillplatserna. De fina stolarna vid borden har handtag för dem som behöver stöd och att gången är kantad av gräs är ingen slump utan noga genomtänkt.

– Du som har en synnedsättning ska kunna känna skillnaden mellan gång och gräsmatta med din käpp. Då vet du om du är på väg att gå utanför gången, säger Ronald.

Med under invigningen var en så kallad testpatrull, speciellt medbjuden för att kunna ge sitt perspektiv på hur väl Länsstyrelsen har lyckats med tillgängligheten i Aspnäs naturreservat.

– Det här är häftigt. Underlaget var lätt att åka på och det är bra att det finns en handikapptoalett här, säger Karin Nordström som själv är rullstolsburen och en av deltagarna i testpatrullen.

Med under dagen var också landshövding Göran Enander, kommunalråd Marie Wilén (C), och kommundirektör Emma Burstedt.

Landshövning Göran Enander invigningstalar framför grinden till Aspnäs naturreservat. Bredvid honom rullstolsburna Karin Nordström.

Landshövding Göran Enander invigningstalade. Bredvid honom Karin Nordström som ingick i testpatrullen som var där för att ge sitt perspektiv på tillgängligheten.

Aspnäs naturreservat

Från Länsstyrelsens sida:
Ett leende kulturlandskap sträcker sig ner mot sjön. Lövträden breder ut sina vidsträckta kronor och på våren täcks marken av en matta av gullvivor. Här och där går berghällar i dagen där de doftande mandelblommorna trivs. Mörka enar står som utropstecken i hagmarken. På hösten får träden en betagande färgprakt.

Läs hela beskrivningen av Aspnäs naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 december 2022
Sidan publicerad av:
Charlotta Nord