Information om krisberedskap
och civilt försvar till dig som är 16 år

Händer håller i jord

Under vecka 43, 24-28 oktober, kommer du som är 16 år att få information från MSB om krisberedskap och civilt försvar.

Över 120 000 personer i Sverige är totalförsvarspliktiga – utan att kanske veta vad det innebär. Därför startar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en kommunikationssatsning som vänder sig till dig som är 16 år. Meningen är att du ska får chansen att lära dig mer om krisberedskap, civilt försvar och vilken din roll är i vårt totalförsvar. I

Du är viktig

Alla som är bosatta i Sverige och som är mellan 16 år och 70 år har en plikt att hjälpa till vid krigsfara eller krig. För många innebär det att gå till sitt vanliga arbete då den civila delen av försvaret ska få samhället att fungera så vanligt som möjligt trots störningar. För dig som är 16 år kan det till exempel innebära uppgifter som att hjälpa till att dela ut mat och vatten, visa vägen eller dela ut information.

- Vid en kris är det många som sluter upp och vill hjälpa till. Vi vill att fler unga ska kunna vara med. Vi har både ett förtroende för och en förväntan på att 16-åringar har förmåga att bidra vid en kris, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på MSB.

Under vecka 43 får du som är 16 år informationen hemskickad i din brevlåda. Du kan också läsa mer om denna informationssatsning på MSB:s webbplats:

Information om krisberedskap skickas hem till Sveriges 16-åringar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 oktober 2022
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås