Morgongåva Boxningsklubb skapar gemenskap, fokus och hälsa

Händer håller i jord

Morgongåva boxningsklubb har en härlig atmosfär. Här samlas gamal som ung, nybörjare och proffs och tränar, pratar, lär om boxning och lär om livet.

Kermith Fredriksson är grundare, ledare och tränare i föreningen, en ledstjärna i klubben som engagerar och entusiasmerar där han far fram. Föreningen startade Kermith den 9 september 2009 då han ville göra en insats för ungdomar och ge ett alternativ för ungdomar som var på väg att hamna i kriminalitet.

- Jag arbetade tidigare på Bolandsgymnasiet i Uppsala och där fanns en kille som vi kom på med att langa narkotika på skolan. I min roll som elevstödjare hade jag inte fått några signaler på att killen var på väg att hamna snett och jag undrade varför han hade gjort som han hade gjort. Det visade sig att det i hans närhet inte fanns något som intresserade honom och då var det lättare för honom att rekryteras till kriminaliteten. Då tänkte jag att om jag startar en boxningsklubb så kan man fånga upp några som de annars kan gå snett för. Jag är gammal boxare själv och var tränare i Uppsala tidigare och många hade önskemål om att jag skulle starta upp en boxningsklubb lokalt säger Kermith Fredriksson

Vill motverka droger

Föreningens visdomsord sedan start är: Vi kämpar för ett drogfritt samhälle och slår ett slag för ungdomen

- Vi börjad med en säck i taket de var allt. Lokalerna skulle rivas och jag brukar alltid säga att ”man river inte kyrkor eller gymnastiksalar” så vi förhandlade med ägaren och köpte lokalen. Nu har vi sålt den och hyr av den nya fastighetsägaren och det är mycket bättre för oss säger Kermith

Mycket tid läggs ned på verksamheten

Kermith gör verkligen en insats och lägger ner cirka 40h per vecka en vanlig vecka på föreningen. Under högsäsong däremot så blir det mycket mer och handlar om 60-80h per vecka. Klubben är populär och Kermith skulle gärna vilja starta upp verksamheter i både Tärnsjö och Östervåla men det är svårt att hitta tränare. Idag har han bland annat sin son, Alexander Fredriksson, som tränare i klubben och säger att de är Alexander som är hjärnan i klubben. Totalt har föreningen ungefär 60 personer som tränar den äldsta 75 år och den yngsta 8 år.

Kermith och Alexander Fredriksson

Kermith och Alexander Fredriksson

Föreningsstöd gav ringar på vattnet

Föreningen har fått föreningsstöd och har arbetat aktivt med skolorna i kommunen. De besökte klasser och höll boxningslektioner vilket var mycket uppskattat och gav ringar på vattnet och har fått flera att börja träna.

-Vi genomförde också lägerdagar för de som tränade och arrangerade tävlingar tillsammans med klubbar i Boden och Luleå. Vi grillade här i parken och hade dagaktiviteter i Älvåsa och paddlade kanot och hade samkväm säger Kermith.

Från Morgongåva till EM

Två av ungdomarna som tränar i tävlingsgruppen i Morgongåva boxningsklubb är Csenge Vida 15 år från Heby och Vinzent Röcklinge 15 år från Morgongåva. De tycker att träningen är bra och att det ger lugn och fokus att träna.

- Boxningen hjälper en att ge mer och få fokus i skolan säger Csenge

Alexander håller med och säger:

- Man är mindre stressad när man har tränat.

Csenge Vida, Vinzent Röcklinge

Csenge Vida och Vinzent Röcklinge

Klubbens stora stjärna är Malena Hede som började i klubben i oktober 2010 och gick sin första match i april 2010. Sedan dess har hon gått från klarhet till klarhet och har bland annat vunnit tre SM guld, Golden girl i Borås och Queens cup i Tyskland och den 11 oktober åkte hon till EM i Budva, Montenegro.Tyvärr blev det inte någon vinst men en väl genomförd kvartsfinal match för Malena.

Malena Hede

Malena Hede

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 oktober 2022
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin