Traditionsenlig och solig idrottsdag för skolorna i norr

Händer håller i jord

Det var en solig och frisk höstdag som mötte, elever, lärare och publik när den traditionsenliga gemensamma idrottsdagen för årskurs 4-6 i Östervåla, Harbo och Tärnsjö skolor gick av stapeln.

Varje år har den ägt rum så länge som någon kan minnas. Uppehåll har gjorts för pandemin de senaste åren men nu är den alltså tillbaka, den gemensamma idrottsdagen för årskurserna 4-6 i Östervåla, Harbo och Tärnsjö skolor.

- Det är en tradition som människor i generationer har varit med om och som mor- och farföräldrar har upplevt och det ger barnen en fin möjlighet att mötas innan de ska börja på högstadiet, säger Monika Wahlstedt rektor på Tärnsjö skola

- Jag var med och vann guld i höjdhopp och silver i längdhopp när jag gick i skolan, säger Lena Wiik rektor på Östervåla skola F-6

Engagemang och rörelseglädje

Dagen hölls på Tärnsjö idrottsplats och årskurs 6 på Tärnsjö skola inledde med uppvärmning runt mittcirkeln med musik. Redan från första stund var det högt engagemang och rörelseglädje. Barnen får anmäla sig till olika idrottsgrenar och sedan välja om de vill testa på eller tävla i grenen. På schemat står kulstötning, höjdhopp, längdhopp och 60- och 800 meter löpning.

Högt tempo och energi

Det är ett tight schema för att hinna med alla grenar och medaljutdelningar under dagen. Många aktiviteter pågår samtidigt runt om på idrottsplatsen och hejaropen från både barn, vuxna, åskådare och deltagare ljuder från alla håll. Mitt i allt står Sophie Persson, idrottslärare. Hon samordnar dagen och berättar för eleverna var de ska vara och vad de ska göra. Hon delar ut medaljer på löpande band och berättar när det är paus och när det är lunch. Allt i ett högt tempo.

Idrottsdagen görs i samarbete med den lokala idrottsföreningen och Mikael Bomander, ordförande i Tärnsjö idrottsförening tycker det är viktigt att dagen finns.

- Det är viktigt att så många som möjligt får möjligheten att testa på olika sporter och att röra på sig och det är en glädje att se dem. Det är kul att visa upp anläggningen och att den används på så många olika sätt. Vi tänker i föreningen dra igång med friidrott till våren och vi märker att det finns intresse och att vi växer. Sånt är alltid roligt, säger Mikael Bomander.


Farmor och barnbarn

Ing-Marie Blom Jernebring och Wilmer Jernebring

Kul för både äldre och yngre

En av de som kommit för att titta och heja på sina barnbarn under dagen är Ing-Marie Blom Jernebring. Hon deltog själv i idrottsdagen när hon gick i skolan.

- Då jag gick i skolan var jag med i grenarna 60 meter och kast med liten boll, hette det då. Det var också kul att kunna kolla in killarna som gick i Harbo och Tärnsjö skolor då jag själv kom från Östervåla skola, säger hon med ett leende.

Alva och Nellie Blomberg Ingstedt

Alva och Nellie Blomberg Ingstedt

Två som valt att tävla under dagen är Alva och Nellie Blomberg Ingstedt som går i årskurs 6 på Tärnsjö skola. De står redo för kvalhopp i höjdhoppstävlingen. De tycker att dagen är rolig.

- Det är kul fast det är tävling och fast höjdhoppsbommen är ganska kall och hård, säger Alva.

Dagen fortsätter i solen med hejarop, hopp och spring och lär återkomma nästa år igen.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 september 2022
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås