Region Uppsala erbjuder unga kvinnor kostnadsfritt vaccin mot HPV

Händer håller i jord

Information från Region Uppsala

Nu erbjuder Region Uppsala kvinnor födda 1994 till 1999 gratis vaccination mot humant papillonvirus (HPV). Från och med den 21 september skickas ett erbjudande ut, om vaccin och efterföljande screening med HPV-självtest.

HPV är den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer. Varje år drabbas cirka 550 personer av livmoderhalscancer, varav cirka 150 dör i sjukdomen.

I april 2022 beslutade regionstyrelsen att delta i forskningsprojektet Utrotning av HPV och livmoderhalscancer, detta efter rekommendation från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Regionalt Cancercentrum (RCC) Mellansverige. Syftet med projektet är att undersöka om ett erbjudande om gratis vaccination mot HPV och självprovtagningstest till kvinnor födda 1994 - 1999 kan utrota livmoderhalscancer i Sverige.

- Det här är en fin möjlighet för unga kvinnor att få ett mycket effektivt vaccin gratis för att inte drabbas av livmoderhalscancer. Man behöver inte heller vänta på att få erbjudandet skickat till sig, det går att boka tider på 1177.se från och med den 21 september, säger Birgitta Segeblad, mödrahälsovårdsöverläkare på Akademiska sjukhuset.

Inbjudan kommer via Kivra eller med post

Erbjudandet om gratis HPV-vaccination och HPV-självtest skickas till kvinnor födda 1994 - 1999 genom appen Kivra, eller med post hem i brevlådan. I erbjudandet finns information om vilka barnmorskemottagningar som vaccinerar och hur man bokar tid. Vid vaccinationstillfället får kvinnan även ett självprovtagningstest som kan utföras antingen på barnmorskemottagningen eller hemma, provet skickas sedan in i medföljande kuvert för analys.

- Det är mycket viktigt att kvinnan gör sitt självprovtagningstest och skickar in det för att få sin andra vaccinationsdos efter tre år, säger Birgitta Segeblad.
HPV-självprovtagningstestet ersätter inte alltid den vanliga cellprovtagningen som Region Uppsala kallar till. Kvinnan kan komma att behöva ta flera prover under samma period. Omkring 18 000 kvinnor i Uppsala län omfattas av erbjudandet och målet är en vaccinationstäckningsgrad på 70 till 75 procent.

Mer information hittar du på Region Uppsalas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 september 2022
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås