Tärnsjö förskolas kock – utvald att delta i Martin & Serveras digitala kokbok

Therese Nordin arbetar som kock på Tärnsjö förskola och det har hon gjort i 4,5 år. Hon var med och startade upp köket från mottagningskök till tillagningskök i januari 2018 och hon trivs verkligen som fisken i vattnet. Nu är hon, tillsammans med åtta andra förskolekockar i Sverige, uttagen att vara med i en ny kokbok.

- När jag hörde ryktesvägen att det eventuellt skulle bli en tjänst på Tärnsjö förskola så jag ringde upp Helen Rannby som är rektor här och det är det bästa jag gjort. Jag får så mycket glädje och kärlek av barnen, får direktkontakt med dem och jag ser vad rätt näring gör för dem. De äter jättemycket här och det känns skönt att kunna ge dem nyttig och näringsrik mat som de äter, säger Therese Nordin.

Uttagen att vara med i ny kokbok

Det är inte bara barnen och medarbetarna på Tärnsjö förskola som uppskattar Therese mat. Företaget Martin & Servera uppmärksammade Therese genom hennes populära Instagramkonto @förskolematmedtherese och nu är hon uttagen, tillsammans med åtta andra kockar i Sverige, att vara med i deras digitala kokbok. Varje kock får ta fram fyra stycken egna recept, två mellanmål och två luncher, som sedan visas i den digitala kokboken som är tillgänglig för alla. Boken släpps i slutet av november och snart kommer Martin & Servera till Therese för att fotografera när hon tillagar sina recept.

- De frågade om jag var intresserad av att vara med och självklart var jag det. Jag har länge drömt om att ge ut en egen kokbok så det här är ett första steg, säger Therese Nordin.

Hållbar mat som tillagas från grunden

Therese brinner för matlagning och näring i stort. Det ska vara hållbar mat som tillagas på ett hållbart sätt och hon vill inte slänga mat. Det krävs fantasi och engagemang för att få till det och sedan ska barnen vilja äta det också.

- På Tärnsjö förskola så slänger vi nästan ingen mat, här gör vi riktig mat från grunden, inga tillsatser, mycket ekologist och till våren ska vi starta upp en egen odling. Jag bakar också allt från grunden och då passar jag på att använda överblivna grönsaker eller frukter till brödet. Eller så gör jag smoothies, soppor eller egna fonder för att kunna ta tillvara på så mycket som möjligt, säger Therese.

Mat och konst i skön blandning

Therese har också ett samarbete med ateljéristan Lillemor som också arbetar på Tärnsjö förskola. Tillsammans låter de barnen använda sina sinnen och kreativitet för att upptäcka nya råvaror.

- Vi har olika teman till barnen som till exempel färg. Barnen får bygga ett ko(n)stverk med råvaror utifrån den färgen och sedan äta upp det och kanske prova på något nytt. Vi arbetar också mycket med smaker. Vi ger samma typ av rätt, exempelvis en dadelboll, olika smaker som apelsin eller mynta och så får barnen smaka och försöka berätta vilken smak de känner. Men de sätter det ofta direkt, de är så duktiga. Lite längre fram ska vi börja arbeta med månadens grönsak.

Hyllar underbara kollegor

Therese understryker att hennes kollegor och arbetsplats spelar en stor roll i att hon trivs så bra. Hon känner stöd i sitt arbete och i sin målsättning att alla barn ska få näringsriktig mat och möjlighet att testa på nya smaker och råvaror som de inte tidigare provat.

- Det hade aldrig gått utan alla mina fina kollegor. De ger mig feedback och stöttar barnen i att prova nytt. Det är en sån härlig stämning här och jag har aldrig tidigare varit med om en sån fin arbetsplats, säger Therese.

Här nedan kan du se bild på ett utav de rätter som Therese kommer att ha med i den nya kokboken. Det är en äppelkompott med ingefära, kanel och agavesirap med en crème av grädde, Philadelphia ost, turkisk yoghurt, vaniljpulver, agavesirap och lime. MUMS!

Therese Nordins äppelkompott

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 september 2022
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås