Landshövding Göran Enander
besöker Hårsbäcksdalen

Händer håller i jord

Tisdagen den 26 juli gör landshövding Göran Enander en sommarvandring i Hårsbäcksdalen. Vandringen är en del av uppmärksammandet kring länsstyrelsens arbete med att skydda natur.

Vandringen kommer att gå i dalens frodiga ravin där även traktens historiska händelser kommer att uppmärksammas. Göran Enander kommer att möta markägare som gjort det möjligt att lyfta platsens kulturhistoriska betydelse.
Förvaltare vid länsstyrelsen och markägare kommer att visa runt i ett av länets mest välbesökta reservat.

Lyfter fram platsens historia

Hårsbäcksdalen består av en djup ravin och dalsidorna sluttar 20 meter brant ner mot den slingrande ån. Hårsbäcksdalen är idag ett lugnt strövområde, men har under åren varit fullt av aktivitet. Den stora öppna ytan i södra delen kallas Festplatsen. Festplatsen är utgångspunkten i det pågående projektet som länsstyrelsen och markägare arbetar med för att lyfta fram och föra vidare historier om platsen, med hjälp av bland annat temaskyltar med text och bilder.

Årliga fester med jordbruksinslag

Under stora delar av 1900-talet hölls årliga fester med jordbruksinslag på Festplatsen, och tidigare än så användes dalens strandängar till slåtter och bete, vilket kommer att lyftas i projektet.
– Vi är glada att vi äntligen kan sprida historia och foton från en svunnen tid, så att folk som kommer hit kan förstå platsens betydelse för trakten, säger Bengt Ander, markägare i Hårsbäcksdalen.

Vi välkomnar landshövding Göran Enander till Heby kommun och hoppas att det blir en fin dag i Hårsbäcksdalen. Carina Schön (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande kommer att följa med på vandringen.

Läs mer om Hårsbäcksdalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 juli 2022
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås