Nu kan ditt barn vaccinera
sig mot TBE kostnadsfritt

Fästing som kryper på ett grönt blad.

Nu erbjuder Region Uppsala alla barn och unga mellan 3 och 18 år att kostnadsfritt vaccinera sig mot den fästingburna virussjukdomen TBE.

Information från Region Uppsala

TBE är en virussjukdom som sprids med fästingar. Viruset kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. TBE-viruset finns i hela Uppsala län och Uppsala län är det län som har flest fall av TBE i Sverige just nu. Även barn kan bli svårt sjuka.

Nu erbjuds barn och unga 3–18 år att vaccinera sig gratis i vissa vaccinationslokaler. Det gäller barn och unga som är folkbokförda i Uppsala län. Vaccinet ger ett bra skydd och är säkert.

Boka tid via 1177.se

1177.se/tbe-vaccin Länk till annan webbplats. kan du läsa mer och se på vilka platser ditt barn kan få TBE-vaccin gratis. Om du vill kan du och ditt barn boka tid via 1177.se/tbe-vaccin Länk till annan webbplats.. Det går också att ringa 018-617 35 00 för att boka tid.

För att vaccinet ska fungera behövs tre doser det första året. Det ska gå ungefär fyra veckor mellan de första två doserna. Sedan behövs en tredje dos ett år efter den andra.

Fyll i och ta med blanketter

För att bli vaccinerad behöver barnet fylla i en hälsodeklaration. Hälsodeklarationen finns i vaccinationslokalerna och finns även här för utskrift Länk till annan webbplats..

Om barnet går själv till vaccinationen behöver barnet ha med sig samtyckesblanketten. Alla barnets vårdnadshavare, en eller två, ska skriva under. Här finns samtyckesblanketten Länk till annan webbplats.. Om du som förälder följer med ditt barn behöver ni inte ha med en samtyckesblankett.

 

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 mars 2022
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås