Heby kommun tar fram tillfälliga boendeplatser till flyktingar från Ukraina

Heby kommun har, som många andra kommuner i landet, fått i uppdrag av Migrationsverket att ta fram tillfälliga boendeplatser till människor som flyr kriget i Ukraina.

Migrationsverket behöver nationellt 12 000 platser, varav 4 000 är av akut karaktär. Heby kommun rapporterar därför nu in till länsstyrelsen vilka lokaler i kommunen som skulle kunna fungera som tillfälliga boplatser. Kommunen har ett nära samarbete med ansvariga myndigheter i frågan.

– Situationen i Ukraina är allvarlig och självklart vill vi hjälpa till om vi kan. Vi har fått det här uppdraget från Migrationsverket för att se över vilka typer av boendeplatser Heby kommun har att erbjuda. Vi jobbar på och förbereder oss för att hjälpa och stötta flyktingar från Ukraina på bästa sätt, säger Emma Burstedt, kommundirektör.

Migrationsverket ansvarar
för tillfälliga boenden

Det är Migrationsverket som ansvarar för tillfälligt boende till personer som är asylsökande eller har tillfälligt tillstånd enligt massflyktsdirektivet (personer som inte väljer att bo i eget boende). Migrationsverket är i stort behov av fler bostadsplatser och har därför gått ut till landets kommuner för hjälp med fler tillfälliga boenden. Det kan handla om campingplatser, skolor och gymnastiksalar.

Söker fastighetsägare och uthyrare

Migrationsverket söker också fler bostadsplatser hos fastighetsägare och uthyrare, med anledning av att fler flyr från Ukraina till Sverige. Migrationsverket har därför gått ut med en upphandling gällande tillfälliga bostäder. Du kan läsa mer om upphandlingen via länken nedan.

Läs: Migrationsverket söker fler bostadsplatser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du har bostad att erbjuda som privatperson hänvisar Migrationsverket till lokala hjälporganisationer.

Om du vill hjälpa till

Om du som privatperson vill hjälpa till på något sätt, vänd dig då till etablerade hjälporganisationer som kan bedöma hur du som privatperson bäst kan hjälpa till.

Röda Korset Uppsala Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krisinformation.se - Frivilligorganisationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du hjälpa till?


Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 mars 2022
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås