Morgongåva är Sveriges vackraste ortsnamn

Vitsippor i morgonljus

Morgongåva är framröstat till Sveriges vackraste ortsnamn i Språktidningens omröstning. Morgongåva fick nära 22 procent av alla röster och blev etta på listan.

Morgongåva är framröstat till Sveriges vackraste ortsnamn i Språktidningens omröstning. Morgongåva fick 21,9 procent av alla röster och slog med marginal tvåan Juniskär, en by i Sundsvalls kommun. Kärleken – en stadsdel i Halmstad – slutade trea i omröstningen.

Jag har ingen anknytning till orten, men tycker att ordet är det vackraste som finns i svenska språket, och blev så lycklig när jag såg att det fanns på kartan i omröstningen. Jag skulle gärna ha Morgongåva som adress.


Eva Ekeroth

En av Språktidningens läsare som nominerade Morgongåva till Sveriges vackraste ortnamn.

Namnets historia

Det sägs att en brukspatrons kärleksaffär med en piga ska ha gett upphov till namnet Morgongåva. När pigan blev gravid befarade brukspatronen att hans fru skulle få reda på att han hade varit otrogen. Han vände sig till en dräng som gick med på att ta på sig faderskapet och gifta sig med pigan.

Drängen hade inte råd med någon dyr morgongåva, men i utbyte mot giftermålet stod brukspatronen för bröllopspresenten i form av ett torp med omgivande mark. Torpet kom att kallas Morgongåva.

Sveriges 10 vackraste ortsnamn

  1. Morgongåva (21,9 %)
  2. Juniskär (16,2 %)
  3. Kärleken (12,5 %)
  4. Klockrike (12,4 %)
  5. Sunnanäng (11,7 %)
  6. Midsommarkransen (8,1 %)
  7. Gullringen (5,8 %)
  8. Månasken (5,5 %)
  9. Mörkret (4,3 %)
  10. Läppapuss (1,6 %)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 februari 2022
Sidan publicerad av:
Charlotta Nord